Index Vakbarát Hírportál

Namíbia elárverezné elefántjait az aszály miatt

2020. december 6., vasárnap 06:40

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni az országot sújtó aszály miatt és azért, hogy csökkentse a megnövekedett elefántpopulációt – írja az MTI.

Az ország környezetvédelmi minisztériuma szerdán közölte, 

az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja,

aki megfelel a szigorú szabályoknak, vagyis a többi között biztosítani tudja azt, hogy az állatok karanténba kerüljenek, és vadbiztos kerítéssel körbevett ingatlanon tudja elhelyezni őket. A külföldi vásárlóknak ezenfelül még azt is igazolniuk kell,

hogy országuk állatvédelmi hatóságai engedélyezik az elefántok bevitelét.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Namíbiában 1995-ben még csak 7500 elefánt élt, 2019-ben viszont már 24 ezer példányra becsülték az egyedszámukat. A megnövekedett populáció miatt gyarapodott az elefántok és emberek közötti incidensek száma is, a szárazság mellett részben ezzel is indokolta a minisztérium a meghirdetett árverést.

Tavaly az ország azt is bejelentette, hogy fontolgatja a kivonulást a veszélyeztetett fajok globális kereskedelméről szóló megállapodásból, mivel szeretné megnövelni a trófeavadászatok számát és az élő állatok exportját. Ezt egyébként azzal is indokolták, hogy az ebből származó bevételekből – paradox módon –

a veszélyeztetett fajok védelmét is nagyobb mértékben tudnák finanszírozni. 

2019-ben Namíbia egy alkalommal már tartott „állatárverést”: akkor ezer vadat – köztük ötszáz bivalyt – adtak el az ország nemzeti parkjaiból.

Rovatok