Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Nem kell kilépnie a Fidesznek a Néppártból, hogy Orbán terve megvalósuljon

2020. december 8., kedd 17:23

A se veled, se nélküled megoldás nem nyűgözte le a néppárti politikusokat. A magyar–lengyel vétó miatt egyre nagyobb a feszültség a Néppártban.

Nem kell kilépnie a Fidesznek a néppártból ahhoz, hogy létrejöhessen az EPP-frakcióban fideszes képviselőkkel az a konstrukció, amit Orbán Viktor vetett fel levelében Manfred Webernek – mondta Novák Katalin, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke az ATV.hu-nak.

Brit példa

Az új konstrukció lényege, hogy a Fidesz külső szövetségesként támogatná a Néppártot, viszont külön csoportot alkotnának a magyar kormánypárti képviselők. Erre az együttműködési formára korábban is volt példa a Néppártban, 1999 és 2009 között, amikor a brit konzervatívok külső szövetségesként működtek együtt az EPP-vel.

Nem – válaszolta Novák Katalin az ATV kérdésére, hogy először ki kell-e lépnie a Fidesznek az Európai Néppártból ahhoz, hogy aztán létrejöhessen az EPP-frakcióban a fideszes EP-képviselőkkel az a konstrukció, amit Orbán Viktor javasolt. A Fidesz a tagságát 2019. március 20-án függesztette fel az Európai Néppártban.

Ugyanakkor a magyar és a lengyel kormány tervezett vétója miatt Manfred Weber és Donald Tusk is kiléptetné a Fideszt az EPP-ből.

Mi Tuskkal ellentétben a béke pártján állunk

– reagált Novák Katalin az Európai Néppárt lengyel elnökének kijelentéseire. Donald Tusk arról írt, hogy a „békepolitika” nem vált be. Szerinte egyesek nyíltan és szégyentelenül sértik meg az európai értékeket.

A magyar és lengyel kormány az uniós források lehívásához kötött jogállamisági feltételek miatt blokkolja az 1800 milliárd eurós uniós költségvetés és a segélyalap elfogadását.

Rovatok