Index Vakbarát Hírportál

A büntetőjogász szerint teljesen hasztalan a DK törvényjavaslata pedofília-ügyben

2020. december 9., szerda 18:46

Szájer József brüsszeli szexorgiája nyomán beszélt arról Bayer Zsolt a Hír TV Háttérkép című műsorában, hogy 20 éve tudnak olyasvalakiről, aki Thaiföldön létesített kapcsolatot kisfiúkkal. Emiatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és a momentumos Orosz Anna a rendőrségen tett feljelentést.

Ezzel párhuzamosan a DK törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely kötelezővé tenné ilyen esetekben a feljelentést – vagyis akkor, ha valakinek pedofil bűncselekmény jut a tudomására. A DK szerint: 

Bayer Zsolt hiába nem értesítette akkor a hatóságokat, ma mégsem büntethető ezért. Mint oly sok mindenben, a kormány láthatóan ebben is a pedofilok oldalán áll a gyermekek védelmével szemben.

Bátki Pál, büntetőjogászt szerint akkor is indulhat eljárás, ha harmadik fél tesz feljelentést, mert 

HA BŰNCSELEKMÉNY GYANÚJÁT VETI FEL A LEÍRT TÉNYÁLLÁS, ÚGYIS RÖGTÖN MEGINDUL AZ ELJÁRÁS.

Természetesen kihallgatják ezt követően a sértettet, hogy igaz-e, ami a feljelentésben áll, de ebben a konkrét esetben a hatóságok tehetetlenek, mert ismeretlen az áldozat

– mondta az ügyvéd, akit ezután a külföldön elkövetett bűncselekmények kivizsgálásáról kérdeztünk.

Bátki Pál szerint ha a pedofil bűncselekményt magyar állampolgár követi el, akkor mindenképpen büntethető, függetlenül attól, hogy melyik országban követte el a tettét.

A magyar Btk. személyi hatálya minden magyar állampolgárra kiterjed, akárhol is jár a világon.

A bizonyítási nehézség ilyen esetekben természetesen fennáll (pl. külföldi tanúkat kell kihallgatni, stb.)

ha a cselekmény a magyar büntetőjogba ütközik, akkor a rendőrségnek kötelessége nyomozni 

– tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy van-e értelme egy 20 évvel ezelőtt, külföldön történt pedofil bűncselekmény miatt feljelentést tenni, azt mondta, hogy fő szabály szerint akkor esik magyar joghatóság alá, ha vagy az elkövető, vagy a sértett magyar állampolgár. Ezek hiányában a legfőbb ügyész egyedi mérlegelése szerint rendelheti el a büntetőeljárást.

Bátki Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények is elévülnek egyszer. Az elévülési idő a bűncselekmény súlyától függ, egész pontosan a büntetési tételkeret felső határának felel meg az elévülési idő. Példaként elmondta, hogy az egyik legsúlyosabb pedofil bűncselekmény a magyar büntetőjogban: ha valaki hozzátartozója, vagy nevelése, gyógykezelése alatt álló személy sérelmére követ el szexuális erőszakot, úgy, hogy a sértett még nincs 12 éves, vagy ha ugyan idegenek erőszakolnak meg egy 12 alatti sértettet, de egyszerre többen. Az ügyvéd szerint ezekben az esetekben öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolni. Az elévülési idő ezekben a kirívóan súlyos esetekben 15 év.

Bátki Pál szerint 

egy 20 éve elkövetett pedofil bűncselekmény minden valószínűség szerint már elévült.

- Persze ez függ a sértett életkorától. Ugyanis hozzá kell számítani az elévülési időhöz azt az időt, mialatt a sértett a 18. életévét betöltötte.

Az ügyvéd szerint a Demokratikus Koalíció javaslata büntetőjogi szempontból nem támogatható, mivel csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében indokolható civil állampolgárok, tehát nem hivatalos személyek büntetőjogi fenyegetése arra az esetre ha nem tesznek feljelentést. Ilyen például a terrorcselekményről való tudomásszerzés, amikor jelenleg hatályos törvény szerint is büntetendő a feljelentés elmulasztása. Bayer Zsolt esetében ráadásul mint ő, mint az általa említett ismeretlen személy is védekezhetne azzal, hogy csak félig meddig kitalált sztorit mesélt el. Szinte lehetetlen meghúzni a határt, hogy milyen információt kell az embernek elég hitelesnek értékelnie, hogy amiatt feljelentést legyen köteles tenni, sőt bűncselekmény legyen annak elmulasztása. Ez pedig ellenkezik a normavilágosság követelményével. Az ügyvéd szerint 

nagyon veszélyes feljelentési kötelezettségekkel meggondolatlanul átkriminalizálni a társadalmat.

Nem feltétlenül jó, ha ismét a feljelentők országa leszünk - mondta.

(Borítókép: Bayer Zsolt. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok