Index Vakbarát Hírportál

Véget ért az aranyélet, óriási vagyonra csapott le a NAV

2020. december 9., szerda 11:03

A NAV egy kiterjedt bűnszervezetnél hatmilliárdos bankszámlavagyont, luxusingatlanokat, rengeteg készpénzt, tízkilónyi arany ékszert és egy cementgyárat is zárolt. A gyanúsítottak az arany értékesítésével csaknem hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek − számolt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az illegális forrásból származó aranyat fiktív számlákkal igazolták, majd az időközben megmunkált aranytömböket adómentesen értékesítették Szlovákiában.

A hivatal egyszerre 110 HELYEN TARTOTT HÁZKUTATÁST

a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet közreműködésével. A házkutatások után 18 személyt állítottak elő és hallgattak ki. Közülük ötöt letartóztattak, egyet pedig felügyelet alá helyeztek.

A költségvetést ért hatmilliárdos kár megtérítésére a NAV mintegy négy és fél milliárd forint és négy és fél millió euró értékben gyanús bankszámlákat zárolt, három lakást, további két, összesen 750 millió forintot érő luxuslakást, egy üzlethelyiséget és egy cementfeldolgozó üzemet vett zár alá. Az akcióban több mint százmillió forint készpénzt, 131 millió forint értékű üzemi gépet és 

több mint tíz kilogramm arany ékszert és aranytömböt is sikerült lefoglalni.

A hálózat irányítója akár húsz év börtönt is kaphat.

Rovatok