Index Vakbarát Hírportál

Füstös szobák helyett előválasztáson versenyeztetné az ellenzéki pártokat Fekete-Győr András

2020. december 10., csütörtök 18:37

Petíciót indított a Momentum a teljes előválasztásért, a párt az szeretné elérni, hogy ne csak a közös miniszterelnök-jelöltről és az egyéni jelöltekről, hanem a közös listáról is előválasztáson lehessen dönteni.

Fekete-Győr András kiemelte:

ne a pártelitek, hanem a választók döntsék el, hogy mely pártok politikusai képviseljék őket 2022 után.

A Momentum azt szeretné tehát, ha mind a 106 választókerületben lenne előválasztás.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Indexnek azt mondta: ha ez a javaslat megvalósul, az komoly szervezést és mozgósítást igényel a pártok részéről, miközben óhatatlanul rivalizáláshoz vezet az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok között. A Demokratikus Koalíciótól viszont azt az információt kaptuk, hogy szerintük nem biztos, hogy mind a 106 választókerületben érdemes előválasztást tartani, mert lehetnek olyan körzetek, ahol csak kevésbé ismert jelölteket tud állítani az ellenzék. Tét nélkül pedig bohózatba fulladhat az előválasztás.

Kunhalmi Ágnes viszont azt mondta, hogy

az előválasztás jó lehetőség a vidéki szavazók aktivizálására, de mind a 106 választókerületben előválasztást tartani nagyon költséges és kockázatos vállalkozás lenne.

Az LMP és a Jobbik azzal utasította el kérdésünket a teljes előválasztásról, hogy ezt inkább a tárgyalóasztalnál szeretnék megbeszélni a többi ellenzéki párttal, és nem kívánnak a sajtóban üzengetni egymásnak.

A Párbeszéd viszont nyíltan támogatja a Momentum előválasztási stratégiáját, levelükben az írták:

Az előválasztás egyértelmű célja, hogy az arra legalkalmasabb jelölt állhasson ki a hatalom embereivel szemben, és meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen út a 2022-es összellenzéki sikerhez, vagyis az Orbán-kormány leváltásához. Ahol csak lehet, vissza kell adni a döntést a választók kezébe. A Párbeszéd az előválasztás elkötelezett híve. Így minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely arra irányul, hogy ennek intézménye minél szélesebb körben megvalósulhasson.

A zöldpárt hozzátette: az előválasztás sikerrel vizsgázott a 2019-es önkormányzati kampányban, Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnökének főpolgármesterré választásakor.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint azért van szükség a teljes előválasztásra, mert

 a Fidesz megakadályozza, hogy a választáson mindenki a neki legszimpatikusabb pártra szavazhasson, a mi felelősségünk, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb módon válasszuk ki a közös ellenzéki jelölteket.

A Márky-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom is beállt a teljes előválasztás mögé.

Az együttműködésben részt vevő pártok korábban megállapodtak arról, hogy ahol több ellenzéki jelölt indul, ott előválasztással döntik el, ki szerepelhet a szavazólapon 2022-ben. Emellett egy listán, egy közös miniszterelnök-jelölttel indulnak 2022 tavaszán a Fidesszel szemben.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Szél Bernadett. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Rovatok