Index Vakbarát Hírportál

Az iskolaigazgatók és a krónikus beteg családtagok védelme

2020. december 10., csütörtök 18:04

Segíthet azoknak azoknak a családoknak egy jogi kiskapu, ahol krónikus családtaggal együtt él az iskolás gyermek – hívta fel az olvasók figyelmét a 24.hu portál. Eddig ugyanis azoknak a diákoknak a hiányzását lehetett igazoltnak tekinteni – legalábbis orvosi igazolás mellett –, akik tartós betegségük miatt a koronavírus rizikócsoportjába tartoznak. Így otthonról is tanulhatnak. 

Számtalan esetben azonban nem az iskolába járó gyerek veszélyeztetett, hanem a vele együtt élők egészségügyi állapota ad okot az aggodalomra. Mindeddig semmilyen hivatalos állásfoglalás nem tette lehetővé, hogy ezek a gyerekek otthonról tanulhassanak, óvva ezzel a beteg családtagjaikat.

Számos megalapozott ügyben keresték fel a TASZ jogsegélyszolgálatot: volt, ahol nemrég kemoterápián esett át valamelyik szülő, vagy épp beteg nagyszülőkkel élnek egy háztartásban

– nyilatkozta az ügyben Fernezelyi Bori, a TASZ Magánszféraprojekt szakértője. Meglátásuk szerint a döntéshozók nem gondoltak erre az esetre, így elméletileg az érintett diákoknak be kellene járniuk az iskolába.

Most azonban az Oktatási Hivatal hivatalos állásfoglalása szerint 

Alapos indoknak minősülhet az iskolai hiányzásra, ha a tanuló egy krónikus beteggel él egy háztartásban. Ebben az esetben az igazgató jogköre és felelőssége dönteni a kérdésben.

Rovatok