Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik az idősek vásárlási idősávja, megjelent a rendelet

2020. december 11., péntek 21:39

Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben a kormánynak az a rendelete, amely az idősek védett vásárlási idősávjának a felfüggesztéséről szól – olvasható a Magyar Közlöny honlapján.

A hivatalos rendeletben azonban nem szerepel, hogy a kormány meddig tervezi felfüggeszteni az idősávot. 

A felfüggesztő intézkedés szombattól, vagyis december 12-től lép életbe.

Eszerint szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, patikákban és drogériákban.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérik, hogy ha tehetik, akkor 

inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz,

de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak olyan megoldást kellett keresnie, amely a leginkább szolgálja minden vevő biztonságos vásárlását.

Az utóbbi napokban növekvő feszültség alakult ki a vásárlókban, ami nemcsak a járvány, de a közelgő ünnepek miatt is kialakulhatott.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt kormányrendelet arról is intézkedik, hogy azokat az eljárásokat, amelyeket korábban a védett bevásárlási idősáv megszegése miatt indítottak, ugyanúgy lefolytatják, és a kötelezettségszegés időpontjában alkalmazandó szabályok szerint bírálják el.

Rovatok