Index Vakbarát Hírportál

Mennyit keresnek az országgyűlési képviselők?

2020. december 12., szombat 19:23

Sehol sincs az önkormányzati képviselők és a polgármesterek fizetése az országgyűlési képviselők hivatalos tiszteletdíjához képest.

Sorozatunk első részében az önkormányzati képviselők fizetését néztük meg, majd a polgármesteri illetményekkel folytattuk a sort. Míg az önkormányzati képviselőknél nincs egységes számítási szabályzat, addig a polgármesterek esetében jóval átláthatóbb, hogy mennyit is keresnek. Hasonló a helyzet az országgyűlési képviselőknél is.

Az Országgyűlésről szóló jelenleg hatályos törvény szerint egy parlamenti képviselő havonta jogosult tiszteletdíjra.

A tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra megállapított képviselői tiszteletdíj havonta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összeg

– olvasható a törvény.

A kezdőszámot, amit szoroznunk kell, a KSH oldalán találhatjuk. Éppen áprilisban írtuk meg, hogy fizetésemelést kaptak a parlamenti képviselők. Az emelés azonban úgy emelés, hogy márciustól a képviselői tiszteletdíjak számításánál az előző évi havi átlagos bruttó keresetet vették figyelembe.

A KSH jelentése szerint 2019-ben a bruttó átlagkereset 367 800 forint volt, ami 11,4 százalékkal több az előző évhez viszonyítva. Tavasszal tehát csak annyi történt, hogy ezzel az összeggel újraszámolták a képviselői fizetéseket, amelyek így február végéig érvényesek.

Jövő márciustól még tovább nőhet a képviselők fizetése, mert az idei, januártól szeptemberig lévő időszakban a KSH bruttó 395 000 forint átlagkereset számolt.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok