Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes kutyafuttató a Várnegyedben

2020. december 12., szombat 22:00

Több tucat kutya sérült meg és pusztult el az elmúlt években az egyik budavári kutyafuttatóban, miután szakadékba zuhantak. Az önkormányzat ugyan helyezett ki figyelemfelhívó matricákat, de a kutyatulajdonosok nincsenek megelégedve ezzel, mert szerintük kevés van belőlük, és alig észrevehetők – derült ki az ATV híradójából.

Az egyik súlyosan megsérült kutya történetét egy Facebook-csoportban osztotta meg a gazdája. Itt derült ki, hogy nem egyedülálló esetről van szó.

24 óra leforgása alatt tizenhat e-mailt kapott hasonló esetekről az elmúlt hat évben, és mikor látta, meg láttuk, hogy ez hatalmas szám így is, még mélyebb kutatásba kezdett. Elkezdte körbehívni az állatorvosokat, ügyeletes rendelőket, ortopédsebészeket, hogy tudnak-e ilyen esetekről, és megdöbbentő számok jöttek

 – nyilatkozta az ATV Híradójának Szentkirályi Gergely kutyatulajdonos.

A gazdák és az állatorvosok leírása alapján a legtöbb baleset a kijelölt, póráz nélküli futtatókban történt a Tóth Árpád sétányon és az Anjou bástyánál. Itt ugyanis nagyon alacsony a fal, könnyen fel tudnak rá ugrani a kutyák, viszont nem számítanak arra, hogy a másik oldalon 5–10 méteres mélység fogadja őket. Ráadásul a fal több helyen kifelé lejt, így könnyen meg is csúszhatnak rajta.

Az önkormányzat figyelemfelhívó táblákat helyezett ki, ám ezek hatékonysága egyelőre kétséges. V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere elmondta, hogy további táblák kihelyezését is tervezik, de hozzátette, hogy a terület műemlék jellege miatt nincs könnyű dolguk. Figyelmeztetett:

Még egy bekerített kutyafuttató sem teljes mértékben veszélytelen terület. Ott is oda kell figyelni a kutyára. Ez a helyzet, ha valaki leveszi a pórázt a kutyáról, akkor bizony minden percben oda kell rá figyelni. Pontosan úgy, ahogy egy kicsi gyermekes szülőnek a gyerekére, mert hajlamosak arra, hogy elengedjék magukat, és ne vigyázzanak magukra.

Rovatok