Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit a BBC-nek: nem igaz, hogy csak a pénzt fogadjuk el, de az elveket nem

2020. december 12., szombat 15:24

A tegnapi nap folyamán Varga Judit igazságügyi miniszter a BBC World News című műsorának nyilatkozott. A miniszter Facebook-posztjában felvetette:

kérem, senki ne lepődjön meg, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki.

A program műsorvezetője a beszélgetés témáját így foglalta össze:

Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyire engedhetjük meg egy tagállamnak, hogy eltérjen az EU közös eszméitől és értékeitől, mielőtt megbüntetnék.

Idézték Varga egy Twitter-bejegyzését, melyben azt írta:

Győzelem! Sikerült leválasztanunk az ideológiai elvárásokat a pénzügyi támogatásoktól egy világjárvány során, és megakadályoztuk a politikai zsarolást.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért gondolja, hogy a magyar kormány győzelmet ért el, a miniszter úgy reagált:

A legnagyobb győzelem a józan ész győzelme volt, mert az EU elérte, hogy félretegye az ideológiai vitákat, és a világjárvány elleni küzdelemre összpontosítson. Az EU-ban nem lehet kijátszani a szerződéseket és politikai zsarolóeszközöket felhasználni.

Miután újságírói kérdésre Varga Judit elmondta, hogy a következő hét évben Magyarország körülbelül 22 milliárd eurót fog kapni az uniótól, a BBC műsorvezetője azt mondta:

Sokan, akik nézik ezt az adást, azt gondolhatják, hogy önök elfogadják a pénzt, de nem hajlandóak az EU demokratikus elveinek megfelelően játszani. 

A kijelentésre a miniszter azt válaszolta:

Ezt kategorikusan visszautasítom, ennek semmiféle erkölcsi alapja nincs. Az unió lényege az, hogy ez egy közös piac. Ha Magyarország kohéziós pénzt költ, az nem jelenti, hogy a GDP-ben megmutatkozó haszon is itt marad.

A beszélgetést vezető újságíró azzal zárta a műsort:

Talán folytatjuk valamikor még ezt a beszélgetést, mert a jogi folyamat előreláthatóan évekig el fog tartani.

Rovatok