Index Vakbarát Hírportál

Diplomata-útlevél, az vajon mi?

2020. december 13., vasárnap 14:59

A héten egy volt szocialista parlamenti képviselőről derült ki, aki amúgy civilben cigarettacsempész, hogy diplomata-útlevele van. A külügyi tárca azóta visszavonta a passzusát. Tavasszal a futballválogatott csapatkapitányának és egy erdélyi sörgyártónak a diplomata-útlevele került a közvélemény fókuszába. Kiknek és milyen célból jár ilyen okmány?

Csütörtökön írtunk arról, hogy az MSZP egyik volt parlamenti képviselője, Legény Zsolt diplomata-útlevéllel akart cigarettát csempészni az ukrán határon. A jogász végzettségű politikus 2014-ig volt a szocialisták parlamenti képviselője, azóta a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének alelnökeként tevékenykedett, ám az ügy kirobbanása után minden tisztségéről lemondott, és az MSZP-ből is kilépett.

Az ügyről Menczer Tamás külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár a Facebook-posztjában arról írt, hogy az MSZP kérvényezte a külügynél Legény Zsolt diplomata-útlevelét. A szocialisták ugyanis arra hivatkoztak, hogy a párt külügyi kapcsolatait szakértőként segíti.

A diplomata-útlevelet nem tekintjük politikai kérdésnek, ezért a kérést teljesítettük.

Természetesen az útlevelet tegnap azonnali hatállyal visszavontuk

– írta Menczer a posztjában.

Dzsudzsák csapatkapitány és társai

Diplomata-útlevelekkel kapcsolatos hírek időről időre felbukkannak a sajtóban.

Dzsudzsák Balázsról idén májusban derült ki, amikor az Egyesült Arab Emírségekből hazatért, hogy diplomata-útlevelet kapott. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára június 23-án a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének, Vadai Ágnesnek így magyarázta:

Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre.

„Mi alapján kapnak vállalkozók és sportolók diplomata-útlevelet?” Ezt az írásbeli kérdést pedig Brenner Koloman jobbikos parlamenti képviselő tette fel, amire Magyar Levente június 24-én válaszolt:

Azok a magyar vállalkozók és sportolók kaptak diplomata-útlevelet, akiknek sikeres munkájához és szerepléséhez az segítséget jelent.

Szintén idén májusban írt arról a Magyar Hang, hogy Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki Sört gyártó cég vezetőjének is adott diplomata-útlevelet a külügy. A hetilap kérdésére, hogy kinek a felterjesztésére, mikor és milyen indokkal állították ki a vállalkozónak az úti okmányt, ezt a választ kapták:

Lénárd András diplomata-útlevelének kiállítására a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 12.§ (2) bekezdés alapján 2019-ben került sor.

Korábban az is kiderült, hogy Habony Árpád egykori miniszterelnöki tanácsadó is kapott diplomata-útlevelet, mégpedig 2019 februárjában.

Kik a jogosultak?

A hivatkozott törvény szabályozza, hogy ki jogosult diplomata-útlevélre. Az érintett kör eléggé széles:

Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat még az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.

Milyen előnyökkel jár?

A diplomata-útlevélnek – a presztízsen túlmenően – konkrét előnyei is vannak. Például:

A legutolsó nyilvánosságra került adatok szerint az elmúlt tíz évben csaknem 17 ezer magyar állampolgárnak állítottak ki diplomata-útlevelet, amelyek közül több mint hétezer ma is érvényes.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok