Index Vakbarát Hírportál

Operatív törzs: jövő év elején indulhat a tömeges oltás

2020. december 14., hétfő 11:58

A gyógyultak száma folyamatosan nő, azonban kórházi kezelésre még mindig több mint 7600 fertőzött beteg szorul – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette, hogy hétfőre 3470 újabb koronavírus-fertőzést mutattak ki. Kórházban 7667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett.

Galgóczi Ágnes emlékeztetett: az idősekre vonatkozó vásárlási idősávot a kormány szombattól felfüggesztette. Továbbra is mindenkit arra kért, hogy a járványügyi intézkedéseket, higiénés rendszabályokat tartsa be.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára a célzott tesztelés részleteiről számolt be. Mint mondta, két héten át folyt a tesztelés az oktatási és szociális intézményekben. A harmadik héten a közigazgatásban az ügyfelekkel találkozó dolgozókat tesztelték ingyenesen és önkéntesen, összesen 429 682 tesztet végeztek.

A harmadik héten 62 213 mintavételnél 1,97 százalék volt a pozitív tesztek aránya a közigazgatásban, az egészségügyben 24 693 mintavételből 1,99 százalékos pozitivitást mutatott az eredmény

– részletezte az államtitkár, majd megköszönte azok munkáját, akik az országos tesztelésben részt vettek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette:

Kiss Róbert elmondta: vasárnap egy csemegeüzlet raktárában többen nem viseltek maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki, valamint öt napra bezáratták a boltot. Részletezte, hogy a hétvégén 1083 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, az összes eddigi eset 12 782. A tranzitszabályokról az alezredes ismertette: 250 rendőri intézkedés történt, 67 787 esetben pedig hatósági házi karantént ellenőriztek, 17 789 újabb karantént rendeltek el, és összesen 43 966 zárlat van hatályban jelenleg.

Újságírói kérdésre az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a vakcina regisztrációjához a nyugdíjasoknak a visszaküldött levél, valamint az online jelentkezés is megfelelő. A rendszerben egy személy csak egyszer szerepel majd akkor is, ha mindkét formában jelentkezett.

Arra a kérdésre, hogy platózik-e a járvány, s ez meddig tarthat, elmondták: a járványügyi helyzetet folyamatosan monitorozzák, a plató hetekig is eltarthat, azonban utána az esetszám csökkenni fog. Elhangzott, hogy a 

Pfizer kaphatja meg elsőként az európai engedélyt, a lakosság tömeges oltása vélhetően csak 2021 elejétől kezdődhet el.

Rovatok