Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pénz hiányzik a kasszából Szombathelyen az Orbán-kormány döntése miatt

2020. december 15., kedd 05:55

Mintegy hatszázmillió forintos bevételtől esik el Szombathely önkormányzata, mert a kormány befagyasztotta a helyi adókat – írta meg az atv.hu. A városban az építményadó összegének emelését tervezték, hogy így mérsékeljék a gépjárműadó elvonásából, az iparűzési adó csökkenéséből és az ingyenes parkolásból fakadó bevételkiesést, azonban úgy tűnik, ez nem fog menni. 

1,8 milliárd forint esik ki az iparűzési adóból, 6-700 millió a kormányzati intézkedések mínusza, amit el kell szenvednünk, ezenkívül a cégeink vesztesége is egymilliárd forint, és akkor még nem számoltunk a kifizetendő 2,7 milliárd forint szolidaritási adóval, amit ebben a nehéz időben is kell fizetnünk

– sorolta a város polgármestere. Nemény András kiemelte, hogy rengeteg pénz hiányzik a kasszából, a bevételkiesést elsősorban a nagyvállalkozásokat érintő ingatlanadó kivetésével akarta a városvezetés kompenzálni, ehhez pedig egyeztetettek is az érintettek nagy részével, de a tervet nem lehet átültetni a gyakorlatba. 

Az Orbán-kormány december 2-i hatállyal megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, hogy új adót vezessenek be, illetve azt is, hogy eltöröljék a korábbi adókedvezményeket.

Ezt szerettük volna pótolni egy építményadó növelésével az 1000 négyzetméter fölötti ingatlanok esetében. Ez 600 millió forintot jelentett volna, tehát nagyjából a plusz kormányzati megszorításokat ebből tudtuk volna finanszírozni. Mi egyébként november 30-ra a csomagot össze is állítottuk kemény munkával és rengeteg egyeztetéssel

– mondta a gazdasági és jogi bizottság elnöke. Bokányi Adrienn kifejtette, annyira súlyos a helyzet, hogy a kötelező feladataik ellátása sincs biztosítva, most azon vannak, hogy a városi intézmények és cégek költségeit csökkentsék, így a képviselők tiszteletdíja, a bizottsági tagok és elnökök javadalma is alacsonyabb lesz.

Rovatok