Index Vakbarát Hírportál

Itt van Fabiny Tamásék állásfoglalása Donáth László zaklatási ügyében

2020. december 18., péntek 18:04

December 17-én tette közzé a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete a 2020. december 8-án kelt állásfoglalását Donáth László ügyében.

Mint írták, az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát.

Mindezek alapján számunkra az elbeszélések életszerűnek és hitelesnek bizonyultak.

Közölték: ezt követően az elnökség a bejelentők anonimitását megőrizve megkérdezte Donáth Lászlót a bejelentések valóságtartalmáról, azonban kitérő, hárító válaszokat kaptak. 

Számunkra mindez csalódást okozott: lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel, amelyek az elszenvedők számára mást jelentettek, mint amit korábban ő maga gondolt

fogalmaznak.

Az evangélikusoknál hangsúlyozzák: ebben a helyzetben a bejelentők személyi-érzelmi integritásának védelme, helyreállításának segítése az elsődleges szempont.

Úgy gondoljuk, az elszenvedők joggal igénylik, hogy a feloldáshoz megértést és támogatást kapjanak, amennyiben a történtek traumaként csapódtak le bennük. Akkor is, ha ott és akkor a helyzet nem adott lehetőséget számukra erőteljes tiltakozásra. Ezt az empátiát és önvizsgálatot hiányoltuk tényfeltárásunk során

– írják.

Donáth Lászlót azóta nyugdíjazták, „bár a gyülekezet presbitériuma és lelkész úr is élni kívánt azzal a joggal, hogy további 2 évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke ehhez nem járult hozzá”.

A Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség presbitériuma hosszú bejegyzésben vette védelmébe Donáth Lászlót a Facebookon. Mint írták, „elfogadhatatlan, hogy az egyházkerület vezetősége több mint harminc évvel ezelőtti panaszokra hivatkozva kívánja eltávolítani a gyülekezet megválasztott, 1988 óta szolgáló lelkészét. Teszi mindezt úgy, hogy információk hiányában megfosztja őt a válasz, illetve a védekezés lehetőségétől".

Rovatok