Index Vakbarát Hírportál

Megkapták az első visszajelzést azok, akik regisztráltak a védőoltásra

2020. december 18., péntek 21:34

Kiküldte első válasz-e-mailjét a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azoknak, akik már regisztráltak a vakcinainfo.gov oldalon, ahol bárki igényelheti a Covid-ellenes oltást – tudta meg a hvg.hu.

Nem minden regisztrált kapott elektronikus üzenetet, ám ennek oka az is lehet, hogy a kezdeti időszak kivételével a kapcsolattartásra vonatkozó igényt nem volt kötelező jelezni.

A levélben a KTK megköszönte a regisztrációt, majd elismételte, hogy a védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd. Továbbá hogy eddig 17,5 millió adag oltóanyagra szerződött le a kormány különféle külföldi gyártóknál, és a tömeges oltások akkor kezdődhetnek, ha már rendelkezésre áll a hatóságok által is engedélyezett vakcina.

A levél további része az engedélyezési eljárásról szól.

A vakcinák engedélyezésére ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint bármely más, emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítményre. A hatóságok nemzetközi protokoll alapján járnak el. Az oltóanyagok engedélyezését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végzi

– írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Emlékeztet arra is, hogy a gyógyszerészeti hatóság a vakcina megfelelőségét, hatásosságát, biztonságát, minőségét és gyártási helyét is vizsgálja. 

Rovatok