Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt kiáll a kóser vágás mellett

2020. december 18., péntek 15:21 | aznap frissítve

Az Európai Bíróság csütörtökön jóváhagyta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban. Semjén Zsolt, az egyházi ügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes szerint ez az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása.

A határozat az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése. Magyarország kereszténydemokrata kormánya mindig védeni fogja zsidó közösségének szellemi és fizikai jólétét, hagyományaik megőrzését

– közölte Semjén Zsolt.

Azt is hozzátette: ahogy Magyarországnak, úgy az Európai Uniónak is védenie kell zsidó közösségei vallásszabadságát.

Ha ezt elmulasztja, akkor végül elveszíti saját identitását is

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Belgium egyes tartományaiban 2017-ben olyan törvényt fogadtak el, amely tiltja az előzetes kábítás nélküli vágást. Tavaly a belga alkotmánybíróság a belga zsidó szervezetek koordinációs bizottsága által benyújtott jogorvoslati anyagot az Európai Bíróságához küldte annak megállapítására, hogy a tiltások jogszerűek-e – emlékeztetett a Neokohn.

Az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál arról számolt be, az izraeli külügyminisztérium jelezte, azon fog dolgozni, hogy visszavonásra kerüljön az Európai Unió legfelsőbb bíróságának ítélete.

Az Európai Bíróság ma jóváhagyta a kóser vágások tényleges betiltását Belgiumban, kemény üzenetet küldve az egész európai zsidóságnak. Túl azon, hogy a döntés sérti a vallásgyakorlatot és a vallásszabadságot Európában – az EU egyik központi értékét –, azt a jelet küldi a zsidó közösségek számára, hogy nemkívánatosak Európában

– idézte az izraeli külügyminisztériumot az Új Kelet.

A tárca szerint fontos utat találni a döntés megváltoztatásához, és lehetővé tenni az Európai Unió zsidó állampolgárainak, hogy továbbra is betarthassák a zsidó vallás parancsolatait.

Minden más döntés ellentétes a vallásszabadság azon értékeivel, amelyeket az uniós polgárok teljes joggal támogatnak

– tették hozzá.

Rovatok