Index Vakbarát Hírportál

Negyvenmillió forint értékben váltottak vissza novemberi helyközi bérleteket

2020. december 19., szombat 11:58

A helyközi közlekedési szolgáltatók összesített adatai szerint mintegy hétezer, veszélyhelyzeti intézkedések nyomán feleslegessé vált novemberi bérletet váltottak vissza díjmentesen, melyek összértéke negyvenmillió forint – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az Index is beszámolt róla, hogy november eleje óta ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezése alapján kezelési költség nélkül térítették vissza a korábban megvásárolt bérletek árát azoknak, akik ezt november 18-áig kérték a szolgáltatóktól.

A kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, a frontvonalban harcolók iránti megbecsülését fejezi ki a közlemény szerint. 

A visszaváltott bérletekből több mint 5600 a Volánbusz, mintegy 1200 a MÁV-START járataira szólt.

Az autóbuszon utazók így közel 29 millió, a vonatozók 11 millió forintot kaptak vissza.

A díjmentes lehetőséget igénybe vevők nagyjából fele volt egészségügyi dolgozó, az egyetemi hallgatók közül valamelyest kevesebben kérték vissza a pénzüket – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy december 16. óta a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Ehhez mindössze személyazonosság igazolására alkalmas okmányt és egy munkáltatói igazolást kell felmutatniuk arról, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a  koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat látnak el.

A közlemény arról is tájékoztat, hogy az ITM már intézkedett a szolgáltatóknál annak érdekében, hogy 

az újonnan kedvezményezettek is kezelési költség nélkül válthassák vissza a decemberre szóló bérleteiket. 

Rovatok