Index Vakbarát Hírportál

Mégiscsak ad pénzt a kormány a diósgyőri vár felújítására

2020. december 20., vasárnap 10:14

Elkezdődhet a diósgyőri vár fejlesztésének új üteme – szúrta ki az epiteszforum.hu. A vár felújításának kivitelezése már hosszú ideje húzódott,

a legújabb kormányhatározat szerint azonban – a Modern Városok Program keretében – több mint tízmilliárd forintnyi állami támogatást szánnak erre a célra.  

A beruházás ezáltal már jövőre elindulhat. A hiányzó másfél milliárdnyi összeget a helyi önkormányzat állja.

A kormány még egy 2018. évi határozatban ígért 10,191 milliárd forintot a vár renoválásra, azt megelőzően pedig 2014-től kezdve hajtottak végre egy turisztikai fejlesztést a műemlékben.

A fejlesztések történelmi hitelességét azonban többen megkérdőjelezték, ugyanis a tervezők – turisztikai célokra hivatkozva – némileg kibővítették a történelmi-régészeti kutatások alapján rekonstruált várszerkezetet. 

A felújítandó vár látványtervéről még 2017-ben tettek közzé egy videót. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az új beruházás során végül ezt a tervet fogják-e megvalósítani. 

Idén februárban a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya még azt állapította meg, hogy 

a projekt megvalósítása veszélyeztetett, és ezért nem tudják azt támogatni. 

A Magyar Közlöny csütörtöki számában olvasható határozat szerint azonban még idén hatmilliárd forintot, 2022-ben pedig négymilliárd forintot folyósítanak a felújításhoz. 

Rovatok