Index Vakbarát Hírportál

A kórházakban is igyekeznek szebbé tenni a karácsonyt

2020. december 22., kedd 08:57

Igyekeznek a kórházakban is ünneppé varázsolni a karácsonyt – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint

a pszichológusok és az egyházi segítők aktivitása nőtt a mostani időszakban.

Az egészségügyi személyzet adventi koszorút, gyertyákat helyez ki, valamint karácsonyfát állít, hogy szebbé varázsolják a pácienseknek az ünnepi időszakot. A betegek egyházi személyektől, sok esetben pszichológustól is segítséget kérhetnek, a haldoklóktól pedig a látogatási tilalom ellenére is elbúcsúzhatnak a hozzátartozók.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében fejezte ki köszönetét az ünnepek alatt is szolgálatban lévő egészségügyi dolgozóknak. Aláhúzták:

A köszönet mellett fontos az is, hogy életpályájukat kiszámíthatóbbnak érezzék, és anyagilag is érezzék a megbecsülést. Ezért indítottuk minden idők legnagyobb ápolói béremelési programját, és januártól jelentős orvosi béremelési program is kezdődik.

A közlemény emlékeztet: a jogállási törvény az orvosok bértáblába való sorolásakor már nemcsak a közszférában, hanem minden olyan egészségügyi jogviszonyban eltöltött időt figyelembe vesz, ami az orvosok szakmai tapasztalatát gazdagította. Így a külföldön töltött évek is beszámíthatók lesznek a közalkalmazotti jogviszony időtartamába.

Felidézik, hogy az egészségügyi szakdolgozók béremelése is folytatódik, s hogy a háziorvosi praxisok finanszírozását 71 és fél milliárd forinttal megemelik.

Az evangélikus egyháznak az MTI-hez is eljuttatott keddi közleménye szerint december 26. és január 2. között Covid- és intenzív osztályokon dolgozók munkáját meleg étellel köszönik meg. Az ötlet a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperesétől, Zsarnai Krisztiántól származik.

Rovatok