Index Vakbarát Hírportál

Telt ház van karácsony előtt a tesztelő magánlaborokban

2020. december 24., csütörtök 10:40

Megrohamozták a magánlaborokat a karácsonyi ünnep előtt a koronavírusteszt-vizsgálatok miatt – derül ki az egészségügyi cégek információiból. A páciensek száma nem elsősorban azért ugrott meg, mert mindenki maga miatt aggódna, hanem amiatt, hogy a tudatos családtagok az ajándékok mellé nem szeretnének a rokonoknak vírust is átadni.

Féltik a szeretteiket 

Alig lát ki a munkából Szoboszlai Istvánné orvosdiagnosztikai analitikus Székesfehérváron. A szakember azt mondja, hogy

december elejétől nőtt meg az érdeklődés a tesztek iránt.

Véleménye szerint valóban felelős magatartásra vall, hogy sokan a családi látogatások előtt meg akarnak bizonyosodni arról, hogy vírusmentesen tudják szeretteiket felkeresni az ünnepek alatt.

Az orvosdiagnosztikai analitikus hangsúlyozta:

csak tünetek nélkül végeznek el bármilyek covid–19-vizsgálatot, amelyet egy kérdőív kitöltése és hőmérsékletmérés is megelőz a pácienseknél.

Szoboszlai Istvánné kiemelte, a legkeresettebb vizsgálat a PCR-vizsgálat, amely azt mutatja meg, hogy valaki éppen fertőző-e.

Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, a fertőzöttnek fel kell vennie a kapcsolatot a háziorvosával, illetve a vizsgálatot végző cégnek is jeleznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé.

Az egészségügyi szakember beszámolója szerint az előző hetekben meglepő eredmények is születtek, és meglátása szerint növekedett a fiatalok és kisgyermekek körében is a pozitív eredménnyel végződött vizsgálatok száma.

Azok, akik a karácsonyi ünnep előtt biztosra akarnak menni, és még nincs foglalt időpontjuk a vizsgálatra, több helyen is érdemes érdeklődniük, biztat az orvosdiagnosztikai analitikus. A magánlaborok többségében van lehetőség internetes vagy telefonos foglalásra, azonban

szinte mindegyik időpont már foglalt.

Egy nagynevű magáncég esetében már az internetes oldalukon jelzik: a leterheltség miatt nem tudnak telefonos ügyfélszolgálatot biztosítani, ezért csak e-mailben lehet velük a kapcsolatot felvenni.

Munkáltatói ajándék 

Egy másik fővárosi egészségügyi cég honlapján elektronikus foglalási lehetőség van a Covid–19-vizsgálatok elvégzésére. Az üres időpont kiválasztása azonban nem könnyű feladat, mivel

már csak elvétve található egy-egy szabad a 10 perces időpontok között, vagy kora hajnalban, vagy késő este.

Egy másik, szintén fővárosi egészségügyi cég ügyvezetője, Kecskés Kitti úgy tájékoztatta az Indexet, hogy három bevásárlóközpontban működő központjukban a páciensek száma alig változott. 

A bevásárlóközpontokban a tesztelés meghatározott időben zajlik, így itt nem tudunk érdemi változásokról beszélni, mert mindig is tele volt ez a néhány órára nyitott szűrőfelületünk. 

A változás azonban mégis érzékelhető: a munkáltatók foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok keretében kérik munkatársaik számára a teszt elvégzését. Vagyis egyfajta juttatásként, vagy ajándékként kapják a lehetőséget, hogy tesztelve menjek haza az ünnepekre – tájékoztatott Kecskés Kitti ügyvezető.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok