Index Vakbarát Hírportál

Csaknem százmilliárd forintot kapott az Orbán-kormánytól a Mathias Corvinus Collegium

2020. december 25., péntek 22:20

94,5 milliárd forintot adott az Orbán-kormány a tehetséggondozással foglalkozó kollégium, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vagyonát kezelő Tihanyi Alapítványnak. A 2005/2020. kormányhatározat erről szóló 8, számú melléklete Magyar Közlöny december 24-i számában jelent meg, az RTL Klubnak pedig Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a pénzt

annak az oktatási intézményrendszernek a kiépítésére fordítják, amely 35 helyen fog működni szerte a Kárpát-medencében.

Ehhez az az RTL Klub kérdésére az Orbán-kormány a maga részéről annyit fűzött hozzá, hogy az MCC nemsokára tízezer diáknak nyújt ingyenes képzést.

Az MCC korábban is részesült kormányzati támogatásban, 2020 áprilisában megkapta például a a Mol- és a Richter-részvények  10-10 százalékos részvénycsomagját hozzávetőlegesen 300 milliárd forint értékben,és átadtak neki több nagy értékű ingatlant is, köztük a pécsi tiszti kaszinóval, illetve a révfülöpi kikötővel és egy környező telekkel. Eközben az MCC-t közfeladatot ellátó, közvagyont kezelő alapítvánnyá  minősítették, minderről pedig az alapítványi kuratóriumi elnökként Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár az Indexnek adott októberi interjújában azt mondta, hogy az MCC által kezelt vagyon „biztosan nem magán-, sokkal inkább közvagyon, amely fölött azonban nem gyakorol kontrollt az állam vagy a mindenkori kormányzat”. 

Az Orbán-kormány mögött álló kétharmados fideszes parlamenti többség december 15-én szavazta meg a kilencedik Alaptörvény-módosítást, benne azzal, hogy ezután kétharmados parlamenti többség kell a közfeladatot ellátó, közvagyont kezelő alapítványok létrehozásáról, működéséről és megszüntetéséről szóló döntéshez. 

Az MCC-t 1996-ban alapította Tombor András, akiről az Index négy éve írt portrét.

Rovatok