Index Vakbarát Hírportál

Itt Orbán Viktor lehet az első ismerőse

2020. december 28., hétfő 19:40

Új magyar közösségi oldalt hoztak létre olyan vállalkozó szellemű üzletemberek, akiknek elegük lett a Facebook tiltásaiból. Gyorsan regisztráltunk, hogy kipróbáljuk az új közösségi felületet, azonban csak Orbán Viktort tudtuk ismerősnek jelölni.

A portál felülete kísértetiesen hasonlít a sokak által visszasírt régi Facebook külsejére, de az alapítók szerint nem másolásról, csak felhasználóbarát kialakításról van szó, amely az alapítók szerint a korábbi közösségi oldalak legjobb funkcióit ötvözi. Itt is elérhető a sötét mód, lehet oldalakat létrehozni és szabadon posztolni, csak az emberek hiányában a kutyát nem érdekli, hogy ki mit gondol a világról, az adminisztrátorokon kívül senki sem fogja elolvasni. Hadházy Ákos szerint Hundub lehet a Facebook magyarországi lekapcsolásának előszobája. 

A Hundub előnye, hogy nincs rajta reklám, zavartanul lehet rajta szörfözni. Viszont tartalom sincs, és számítógépen kívül csak Androidon elérhető. Hogy mi értelme van a Twitterrel, az Instagrammal és a Facebookkal konkurálni, azt az alapítók a túlzott cenzúrával indokolják.

A Hundub (HD) a túl nagyra nőtt amerikai techóriásokkal szemben kínál alternatívát. Pál Csaba, a HD alapítója a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta,

muszáj, hogy legyen választás, egy alternatíva.

Pál elmondta a lapnak, az igazi lökést az adta az indulásukhoz, hogy 2019-ben mindenféle indoklás nélkül sok ezer magyar felhasználót töröltek a Facebookról. A legtöbb esetben véletlenül, de még bocsánatot sem kértek senkitől. Pál Csaba szerint szinte bármivel kapcsolatban – legyen az politikai vagy éppen a járvánnyal kapcsolatos vélemény – büntethetik a felhasználókat törléssel vagy tiltással csak azért, mert az valahol távol nem tetszik valakiknek. Pál elmondása szerint a Hundub nem alkalmaz politikai cenzúrát. 

Az Iwiw és a myVIP szárnyán

A Hundub ügyvezetője hangsúlyozta: a portál kialakításánál az Iwiw szolgált iránymutatásként, a megszokás és könnyű kezelhetőség okán. Bár az Iwiwnek anno nem jött be a nemzetközi terjeszkedés, csak a magyar nyelvterületeken volt elérhető, ezért amikor mindenki elkezdte feltölteni a nagymamáját a Facebookra, az Iwiw érdeklődés hiányában, 2014-ben, megszűnt, míg a myVIP a mai napig elérhető, csak éppen elfelejtenek bejelentkezni oda a felhasználók.

A Hundub kizárólag magyar nyelven lesz elérhető. Aki tehát a nemzetközi sztárok napindító szelfijére kíváncsi, az a Facebookról sem törölheti magát. Talán emiatt nehéz a Twitterrel és a Facebookkal versenyezni, mert a rengeteg hátrány mellett a nemzetköziség az, amiben a két óriás verhetetlen. Másrészt felhasználók híján mi sem gyűjthetünk túl sok lájkot egy-egy jól sikerült gasztrofotóért vagy csücsörítésért.

A HD-n indított szavazásra, miszerint jó dolog-e a magyar Facebook, legyen elég annyi, hogy senki sem reagált. 

Mit tud a Hundub?

A külső és a funkciók a megszólalásig hasonlítanak a Facebook ismertetőjegyeire. Saját személyes profilt tudunk létrehozni, lehet Messengeren csevegni (sziszlive.com-os cuccon keresztül) az ismerősökkel, fotókat és videókat feltölteni. Vannak elérhető csoportok, események, sőt még gyűjtést is lehet indítani valamilyen ügy kapcsán. Valaki például egy kekszes táblacsokira kér adományokat, de a „Sörre gyűjtök, nem családi házra” kezdeményezésre is össze lehet dobni akár 1 millió forintot.

A HD csak számítógépen és androidon érhető el.

Nagy hátránya, hogy nem lehet összekapcsolni más mobilos alkalmazással, amelynél a legtöbb esetben Facebook-profilhoz kötik a regisztrációt. Így a Facebook nemcsak egy közösségi portál, hanem szinte nélkülözhetetlen alkalmazások sorát kapcsolja össze. Ráadásul bármilyen becenévvel lehet regisztrálni, tehát maximum csak kép alapján lehet beazonosítani, hogy ki akar az ismerősünk lenni.

Ami újítás, hogy cikkeket is lehet gyártani,

amelyek egy külön rovatban jelennek meg az oldalon. A hagyományos posztoktól eltérően egy Blog.hu-hoz hasonló formában jelennek meg az írások, és bármiről lehet gondolatokat ébreszteni. Az eddigi legnépszerűbb olvasmányhoz még csak két hozzászólás érkezett. Túlzás lenne tehát azt mondani, hogy a Hundubtól felrobbant az internet.

Mint minden új márka bevezetését, ezt is egy nyereményjáték kíséri. Cselekvéssel lehet pontokat gyűjteni. Egy lájk 1 pontot, egy komment 2 pontot, egy poszt pedig 3-at ér. Azzal, hogy ismerősnek jelöltem Orbán Viktort, aki még nem igazolt vissza, és kiírtam, hogy szuper ez a magyar Facebook, máris 4 pontot szereztem. 100 ezer pont felett egy világ körüli utazást lehet nyerni. Viszont egy nap csak ezer pontot lehet gyűjteni, szóval kitartónak kell lenni a fődíjért.

A Hundubnak társkereső funkciója is van, amelyet a személyes beállítások között lehet aktiválni, a szexuális irányultság opcionális megadásával. A HD ez alapján ajánl a személyes profilhoz illő felhasználókat.

A Hundub a cenzúramentesség miatt jött létre. Persze ezen a platformon is meg kell felelni a magyar jogszabályoknak, így

sem a sarló-kalapács, sem pedig a horogkereszt nem fér bele.

Ezenkívül bármiről lehet posztolni, ami a véleménynyilvánítás szabadságába beletartozik. A közösségi szabályzat alapján az agresszív tartalmakat itt is tiltani fogják, viszont a meztelen fotókat nem, amennyiben azok művészi céllal vannak megosztva.

Kicsi és zöld, de legalább a miénk

Hogy a kis magyar közösségi oldal, hogyan tudja felvenni a versenyt a nagy amerikai óriásokkal, az a fejlesztéseken múlik. Az orosz és kínai próbálkozások úgy maradtak talpon, hogy a Facebookot és Twittert betiltották. A Hundub a virtual realityvel próbál nagyot dobni, de tervek között van, hogy a HD beszáll az online oktatásba, és a színházi előadásokat is fognak a platformon közvetíteni.

Hadházy Ákos független képviselő nem tudta szó nélkül hagyni ezt sem, szerinte nem egyszerűen egy Facebook-konkurens közösségi oldalról van szó. 

A dolog mögött Orbánék piszkos pénze állhat. A cégnyilvántartásból kiderül, hogy a mélymagyar oldalt indító Hundub Kft egyik tulajdonosa a közép-amerikai Belize nevű offshore paradicsomban elrejtett Murmurati cég- így nem kell tudnunk, ki áll az egész buli mögött.

Hadházy hozzáteszi, hogy Orbánék putyini úton készíthetik elő a Facebook lekapcsolását: 

Most pedig itt a pótlék a magyaroknak, biztos ami biztos. Amikor megszorulnak, Varga Úrhölgy majd gyorsan beterjeszt egy törvényjavaslatot az „internetes cenzúra” ellen

– írta közösségi oldalán Hadházy Ákos. 

(Borítókép: Cher Benko / MTI)

Rovatok