Index Vakbarát Hírportál

Várhatóan 12–16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe

2020. december 29., kedd 09:57

Várandósoknak, terhességet tervezőknek és a gyermekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer–BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert túl kevés gyermek vett részt az eddigi klinikai vizsgálatokban. Fabó Tibor, a  Pfizer Magyarország orvosigazgatója elmondta: a jövőben várhatóan 12–16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe.

Csaknem kéttucatnyi, az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban – írja a Népszava keddi számában. Az oltás előtt állóknak többek között arra kell választ adniuk, hogy van-e krónikus betegségük, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, műtét vagy várandóság előtt állnak-e a közeljövőben. Az orvosigazgató elmondta: a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség például a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszert szedőknél, mert az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt. Szót ejtett továbbá a várandósok és a gyermekek oltakozásáról is. 

Várandósoknak, terhességet tervezőknek és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják a Pfizer–BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben. A vizsgálatok az engedélyezés után sem zárulnak le, így várható, hogy 12–16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe

– fogalmazott Fabó Tibor, hozzátéve, hogy például étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók. Magyarországon már több mint ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, eddig egyiküknél sem tapasztaltak különösebb oltási reakciót.

Rovatok