Index Vakbarát Hírportál

Minden egy helyen: a leggyakoribb kérdések-válaszok a Pfizer-BioNTech vakcináról

2021. január 4., hétfő 20:52

Magyarországra 2020. december 26-án megérkezett az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech oltóanyag. Ezzel a vakcinával kezdődött meg az egészségügyi dolgozók oltása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán nyilvánosságra hozott terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait oltják. Őket a kockázati csoportba tartozó hatvan évesnél idősebbek követik. A 60 éven felüliek után a rendvédelmi, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói kapják meg a védőoltást, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Őket követi azoknak a 18–59 éveseknek a beoltása, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő betegségek, majd a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják, végül valamennyi 18–59 évest, aki nem tartozik bele a fenti kockázati csoportokba.

A koronavirus.gov.hu oldalán összegyűjtötték a jelenleg leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, amelyeket alább változtatás nélkül közlünk. 

A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

A Comirnaty 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

Két adag, 21 nap különbséggel. A védettség a második adag után kb. a 7. napon alakul ki

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal.

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel.

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

Igen, az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.

Másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható.

Várandósság alatt az oltás nem ajánlott.

Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe.

Akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az egészségügyi dolgozók számára kijelölt kórházi oltópontok ide kattintva elérhetők.

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja.

Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

Akut lázas betegség; a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció; az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció.

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is fel fogja hívni a figyelmet.

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol) alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, ide kattintva. Oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni.

Borítókép: MTI Fotós: Oded Balilty

Rovatok