Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor kiáll a kóser vágás mellett

2021. január 5., kedd 16:06

A vallásszabadság, a zsidó-keresztény örökség, valamint az Európában élő zsidó közösségek elleni támadásnak minősítette Orbán Viktor az Európai Bíróságnak a kóser vágás megtiltásáról szóló decemberi döntését. Ezt hangsúlyozza a magyar miniszterelnök a Zsidó Ügynökség elnökének írt válaszlevelében. Jichák Herzog december végén fordult Orbán Viktorhoz, felhívva figyelmét az európai zsidó közösségek számára fontos uniós határozatra.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta: Orbán Viktor levelében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben kormánya igyekezett megteremteni a magyar zsidó közösség biztonságát és jólétét. Ennek fényében a miniszterelnök szerint mélységes csalódás volt az Európai Bíróság nemrégiben hozott ítélete, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy fenntartsák a kóser vágások tilalmát.

Úgy gondolom, hogy ez a döntés nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem zsidó-keresztény örökségünk és az Európában élő zsidó közösségek elleni támadás. Következésképpen kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: hisz egy olyan Európában, amely nemcsak biztosítja a vallásszabadságot, hanem büszkén kiáll a zsidó-keresztény örökség, hagyományok és értékek mellett, amelyeken országaink és társadalmaink alapulnak.

Az Európai Bíróság december 17-én hozta meg döntését, amely fenntartotta a kóser rituális vágás tilalmát Belgiumban.

Rovatok