Index Vakbarát Hírportál

Elvette a támogatást az Emmi a gyermeküdülő fejlesztésétől, és utasítja Józsefvárost, hogy adja vissza a megmaradt pénzt

2021. január 5., kedd 19:37

Nem támogatja az Emmi a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztését – derül ki Pikó András keddi Facebook-bejegyzéséből. A VIII. kerület polgármester szerint a Fidesz a józsefvárosi gyerekeken áll bosszút. Kocsis Máté volt kerületi polgármester cáfolja Pikó András állításait, pert indít ellen. 

Pikó András hétfőn kapott levelet Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól, aki megváltoztatta korábbi döntését, mégsem járult hozzá a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő-módosításhoz, és ezért

a fel nem használt állami támogatás visszafizetésére kötelezi Józsefvárost március 1-i határidővel.

Szabó Tünde 2020 augusztusában még támogatta a határidő-módosítást, egy új, 2020 december 15-i levélben vonta meg a szakmai tartalom változására hivatkozva.  Ez a változás abban állt – derül ki a hvg.hu cikkéből –, hogy 2016-os tervekben szereplő 500 fős főzőkonyha helyett költségvetési és férőhelyi korlátok miatt a későbbiekben igény szerint bővíthető, 200 fős melegítőkonyhát alaktanának ki.

Pikó András emlékeztet, hogy történet szála 2015-ig nyúlik vissza, amikor még Kocsis Máté volt a polgármester, és az önkormányzat összeállt az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabda klubbal egy közös fejlesztésre. Így a 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferenciaközpontot építsenek. Pikó András szerint a G-nap után, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt taopénz egy részét, többször módosítani kellett a projekt tartalmát és a beadási határidejét is. 

A polgármester szerint a kerület egy félkész beruházást vett át 2019 őszén, a folyamatos késedelem miatt nem tudták teljesíteni a 2020-as határidőt, és a második ütem kivitelezési tervei műszakilag nem feleltek meg. 

Az ügyre Kocsis Máté a volt kerületi polgármester is reagált. A Fidesz frakcióvezetője Facebook-posztban azt írta, hogy pert indít Pikó András ellen, mert szerinte valótlanok az állításai.

Szerinte az elmúlt években megépítették az új házat, így a kerület vezetésének annyi dolga lett volna, hogy tavaly az 1 milliárd forintos állami támogatásból befejezik, de Józsefváros hónapokig nem csinált semmit. 

Kocsis Máté azt írja, hogy lebutították a szakmai programot, és például fűtést sem akartak bekötni a négyévszakos házakba, emiatt nem kaptak támogatást az EMMI-től.

A politikus szerint a tábor meg fog épülni, mert a gyermekek miatt kilobbizza a támogatást az Orbán- kormánynál.

Rovatok