Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd forintot ad az Orbán-kormány a nemzeti korrupcióellenes stratégiára

2021. január 6., szerda 16:22

Egy négyéves folyamat harmadik lépéseként idén mintegy kétmilliárd forintot adott a kormány a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) korrupció elleni fellépését segítő létszámfejlesztésre

– adta hírül a Magyar Nemzet. A támogatásnak 

A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia megvalósítását, illetve az NVSZ munkájának hatékonyságát kell elősegítenie.

A támogatásról és a  felhasználásáról a 2030/2020 (XII. 29.) számú kormányhatározat rendelkezik, amely szerint a Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) idén a megnövekedett feladatainak eredményes végrehajtására, illetve létszámfejlesztésre, valamint a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtására kétmilliárd forintot költhet.

Az is kiderül a határozatból, hogy a támogatás csökkenni fog, hiszen jövőre már csak maximum 1,1 milliárd forintból gazdálkodhat majd a NVSZ vezetője az említett célokra.

A védelmi szolgálat az elmúlt években egyre nagyobb apparátussal dolgozott, amihez tavalyelőtt 266 millió, míg tavaly 481 millió forintot kapott. A bővülés legfőbb oka, hogy 

alaptevékenységként látja el a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok összehangolását.

A szervezet feladata többek között a rendőrség, a katasztrófavédelem hivatásos szervei, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Terrorelhárítási Központ, a Bv. szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat védelme is. A védelem azt jelenti, hogy a felsorolt szervezeteknél az NVSZ végzi a belső bűnmegelőzési célú ellenőrzést, a kifogástalan életvitel ellenőrzését, a megbízhatósági vizsgálatot és az egyes bűncselekmények felderítését.

Rovatok