Index Vakbarát Hírportál

Az önkormányzatok egyműködést sürgetnek a kormánnyal az oltási program végrehajtásában

2021. január 7., csütörtök 10:50

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége levelet írt Magyarország miniszterelnöknek, melyben azt kérik Orbán Viktorttól, hogy a lakosság érdekében tegyék félre a közöttük fennálló vitákat és nézetkülönbségeket és működjenek együtt az oltási terv végrehajtásában – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. Az ökormányzatok úgy vélik, hogy három területen a lehető leghatékonyabb oltási program csakis az önkormányzatok bevonásával valósítható meg, amithez együttműködést ajánlanak. 

Itt és most semmi nem lehet fontosabb annál, mint hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb honfitársunk hozzájusson a koronavírus elleni ellenőrzött és hatékony oltáshoz. 

- írják a miniszterelnöknek küldött levélben. 

A három terület meg is nevezik levelükben az önkorményzatok, amelyekben szeretnének együttműködni: 

A levélben kifejtik a magyarországi települések irányítói, hogy politikai propagandától mentes köztájékoztatást és a hiteles információ-szolgáltatást kell kapnia a lakosságnak, ám ebben a kormány vezetőinek és a kormány szerveinek gyakorlata „elégtelen”. 

Nagymértékben hozzájárulhat a közbizalom erősítéséhez az önkormányzatok bevonása a vakcinával kapcsolatos, tudományosan megalapozott tények széleskörű megismertetésébe, valamint az oltási programmal kapcsolatos, politikai lózungoktól mentes köztájékoztatásba. 

Emellett közlik, hogy a nyilvánosságra hozott „oltási program” véleményük szerint kidolgozottságában, konkrétságában 

elmarad más európai uniós tagállamok oltási programjától,

ráadásul a kormányzati tervek sok szakmai kérdést hagynak megválaszolatlanul.

Az oltási program pontosabb kidolgozásában ezért nem csak ajánljuk, de elengedhetetlennek is tartjuk az együttműködést az önkormányzatok és a kormány között. 

– fogalmaznak az önkormányzatok. 

A levél írói tisztában vannak vele, hogy az országos oltási program lebonyolítása jelentős logisztikai kihívás a kormány számára és éppen ezért sok érv szólna amellett, hogy

az oltási program lebonyolítását a kormány az önkormányzatokra bízza.

De ha ezt nem kívánja megtenni, az önkormányzatok bevonása, a velük való egyeztetés a végrehajtás sikerének talán legfontosabb feltétele megítélésük szerint. 

Az önkormányzatok ugyanakkor készek és képesek az általuk működtetett egészségügyi alapellátás és szakellátás rendszerében, a településeinken élő polgárok által jól ismert rendelőintézetek hálózatával, az ott áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók szaktudásával hozzájárulni az oltási program sikeres lebonyolításához. 

– fogalmazták meg javaslatukat a miniszterelnöknek a szövetségek vezetői. 

Rovatok