Index Vakbarát Hírportál

Újabb három egyetem juthat az SZFE sorsára

2021. január 8., péntek 16:47

Három egyetem alapítványi formában működne tovább. A kormány 2016-os elképzelése megvalósulni látszik, legalábbis erre utal az, hogy a héten három nagy egyetem is bejelentette, működési modellváltásban gondolkodik.

A Szegedi Tudományegyetem mai közleménye szerint a 2021–2024 közötti időszakra vonatozóan vizsgálja az intézmény lehetséges legoptimálisabb működési modelljét, vagyis hogy alapítványi működésre állhat át az oktatási intézmény. Mint írják:

a Dékáni Kollégium egyhangúan támogatja a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik.

Az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell esetleges megújítása nem befolyásolja, ugyanakkor az egyetem számára előnyökkel járhat.

Nemcsak a Szegedi Tudományegyetem gondolkodik működési modellváltásban, de a Debreciner arról adott hírt, hogy a Debreceni Egyetem is ebben a váltásban gondolkodik. A DE tegnapi közleményében arról írnak, hogy folyamatban van egy dokumentum kidolgozása, mely az egyetemük új működési modelljét vizsgálja, csakúgy, mint az SZTE esetében.

A harmadik országos egyetem, a Pécsi Tudományegyetem ugyan honlapján nem számolt be hasonló egyeztetések folytatásáról, de a Pécs aktuál oldalán olvasható, hogy a dél-dunántúli egyetemen akár már a nyáron megtörténhet a teljes átállás és modellváltás, vagyis hogy alapítványi működésbe kerül a PTE.

A lap szerint többen ugyanis úgy gondolják, ez a garanciája annak, hogy az egyetem egysége és önállósága megmaradjon – gazdasági vonalon. Mégpedig azért, mert a modell szerint nemcsak a PTE teljes klinikai vagyona kerülne át az alapítványhoz, amely szabadon rendelkezhetne vele, hanem az oktatás, a gyakorlati képzés, a gyógyítás és az ezekhez tartozó kutatás-fejlesztés is.

(Borítókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete 2020. szeptember 6-án. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok