Index Vakbarát Hírportál

Felülbírálták Orbán Viktort: máshol lesznek az oltópontok

2021. január 9., szombat 12:02

Úgy tűnik, elvetik Orbán Viktor miniszterelnök korábbi javaslatát. Múlt hét vasárnap még arról beszélt rádiós interjújában, hogy ha hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor 

A TÖBB MINT TÍZEZER VÁLASZTÁSI HELYSZÍN IDEÁLIS LENNE,

mivel az állampolgároknak oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Az elképzelésről az egészségügyi szakemberek beszélhették le, hiszen Komáromi Zoltán a baloldali, kormányváltásra készülő ellenzéki összefogás egyik szakpolitikusa, háziorvos már napokkal ezelőtt megfogalmazta aggályait a javaslattal szemben. A hét elején még arról számolt be az Indexnek, hogy az oltások jelenleg pár tucat oltóponton állnak rendelkezésre, amelyek mindegyike egészségügyi intézményekhez kötődik, mivel az egészségügyi háttér biztosítja a biztonságos és szakszerű oltásbeadást.

Komáromi Zoltán szerint ha néhány héten belül lenne szükség az oltópontok hálózatának megszervezésére, elsősorban

A HÁZIORVOSI RENDELŐKRE KELLENE ALAPOZNI, VAGY A JÁRÁSI MENTŐÁLLOMÁS LENNE IDEÁLIS OLTÓPONT.

Komáromi Zoltán javaslatát erősítette meg Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is. Pénteken arról számolt be az Infórádiónak, hogy a vakcinázás szimbolikus adagokkal szimbolikus intézményekben elkezdődött, és lépcsőről lépcsőre bővült a kórházak köre, így

mára már szinte valamennyi, fekvőbeteg-ellátást végző intézményben oltanak.

A következő állomást a járóbeteg-ellátást végző helyek, illetve a háziorvosi praxisok jelenthetik, amik alkalmasak oltóhelynek.

Az egészségügyért felelős államtitkár megerősítette Komáromi Zoltán javaslatát,

a háziorvosi rendelők számára nem idegen a feladat, hiszen minden évben ott történik az influenza elleni védőoltások beadásának jelentős többsége.

Emiatt adta magát, hogy áttekintsék, a rendelők alkalmasak-e oltópontként való működésre, illetve hogy milyen kapacitást bírnak el. Horváth Ildikó felhívta arra is a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás esetében

az oltott személynek fél órán át a helyszínen kell maradnia

megfigyelés céljából, hogy nem alakul-e ki nála allergiás vagy egyéb reakció.

Az, hogy a korábban megfogalmazott mintegy ötezer háziorvosi oltópont létrejön-e, egyelőre még nem tudható, a kész elemzés jövő hét elejére készülhet el. Így akkor lehet majd tovább gondolni azt is, hogy ahol erre nem lesz lehetőség, milyen más alternatíva jöhet szóba az adott térségben.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található információk szerint jelenleg 6504 szerződött háziorvosi praxist tartanak nyilván Magyarországon, vagyis ha a javaslat szerint 5 ezer oltópontot alakítanak ki, úgy majdnem minden háziorvos beadhatja a vakcinát. 

Rovatok