Index Vakbarát Hírportál

Nem kap oltást, aki nem regisztrál

2021. január 9., szombat 13:03 | aznap frissítve

A 444 birtokába jutott egy levél, amely azt bizonyítja, hogy kizárhatja magát az oltásból az, aki kéri, de nem regisztrálja magát.

A 444 egyik olvasója kérdéseivel többször is hivatalos szervekhez fordult, végül Kelemen Erzsébettől, a helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvostól kapott választ. A levélben Kelemen Erzsébet szó szerint azt írja, 

Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így AZ ESETLEGES IGÉNY a népegészségügynek nem juthat tudomására.

A válaszlevélben a helyettes fővárosi tisztifőorvos kitér arra is, hogy az oltás önkéntes, illetve hogy kétféle módon, online regisztrációval és postai úton lehet jelentkezni rá. 

Egy MTI-hír tanúsága szerint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője egy december 16-i sajtótájékoztatón még úgy nyilatkozott, tudomása szerint nem muszáj regisztrálni a koronavírus elleni oltáshoz a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de mindenféleképpen jó megtenni.

Az Index megkereste az ügyben az operatív törzset, amelytől a következő választ kaptuk:

Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján. Természetesen a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.

Rovatok