Index Vakbarát Hírportál

A szentendrei temető üzemeltetője szerint a koronavírus miatt van zsúfoltság a halottasházban

2021. január 10., vasárnap 07:56

Megszólalt a szentendrei temető üzemeltetője annak a videónak az ügyében, amelyet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő tárt a nyilvánosság elé a szentendrei halottasházban uralkodó állapotokról.

A 444 vette észre, hogy Simon Zsolt, az Interwork Kft. vezetője a Szentendre és Vidéke című helyi lapnak válaszolt arra a kérdésre, miért fekszenek a halottasházban fedetlen koporsóban, hűtetlen szobában a halottak.

Hogy mi az oka ennek? A világjárvány, a Covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába

– mondta Simon Zsolt. Szerinte a halottak a jogszabálynak megfelelően vannak tárolva, „máshol ennél sokkal súlyosabb videókat” lehetne készíteni, a videóban látható állapotok oka pedig a hosszú hétvége és az ünnepek közelsége volt. Elmondta azt is, hogy ebben a halottasházban húsz hely van, a videón egy szoba látható, így nem tudni, jelenleg hány halottat őriznek ott.

Korábban írtunk arról, Szentendre polgármestere pénteken bejárást tartott, és csapatával ellenőrizte a halottasházat. A vizsgálat eredményét az önkormányzat honlapján tették közzé. Az eredmény némi ellentmondásba ütközik a halottasház üzemeltetője által közölt tényekkel, a polgármester és csapata ugyanis a többi között azt állapította meg, hogy a felvételen szereplő elhunytak nem Covid-betegségben haltak meg, illetve azt is, hogy a halottasházban 10 elhunyt volt.

Hadházy Ákos péntek reggel a Facebook-oldalán osztotta meg a botrányt kiváltó felvételeket. A független parlamenti képviselő az Indexnek azt mondta, hogy személyesen ugyan nem járt a helyszínen, de azonosította, az informátora pedig felfedte előtte a kilétét, ami alapján meggyőződött a felvétel hitelességéről. A felvételt időközben eltávolították az videómegosztó oldalról.

Az Országos Rendőr-főkapitányság rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával nyomozást indított a felvétel készítője ellen, a szentendrei önkormányzat pedig azt közölte, hogy felülvizsgálja a halottasház üzemeltetőjével kötött szerződést. Az üzemeltetővel egyébként 2012 óta van közszolgálati szerződése, és mint az önkormányzat közölte, eddig az esetig nem érkezett kifogás a munkájukkal kapcsolatban.

A Fidesz szentendrei csoportja a Magyar Nemzetnek küldött egy nyilatkozatot, amelyben felháborítónak nevezte Hadházy Ákos posztját, és felszólították, hogy hagyja abba a „rémhírkeltést és a halálkampányt”. A történtek után Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasította Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy vizsgálják ki a történteket.

Rovatok