Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztette a Jobbik az orosz pénzen Afrikába látogató Szabó Balázs párttagságát

2021. január 12., kedd 13:28

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólította a mandátumának visszaadására. A HVG írt arról, hogy Szabó Balázs egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek. A Jobbikot, a párt állítása szerint, Szabó Balázs nem tájékoztatta kiruccanásról. 

A polgárháború sújtotta Közép-afrikai Köztársaságban december végén tartottak választást, melyen a Moszkva-barát jelölt győzött.

A Jobbik elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kétes tisztaságú választás eredményét politikusukkal, Szabó Balázzsal igyekeztek legitimálni. A párt közleményében azt írja:

a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni.

A párt felszólította Szabó Balázst, hogy adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát, továbbá etikai eljárást kezdeményeztek vele szemben. 

A HVG cikke kifejtette: a Kreml komoly erőket mozgósított azért, hogy befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban is gazdag Közép-afrikai Köztársaságban, amely az elmúlt években a geopolitikai játszmák egyik kiemelt színtere lett.

Az újpesti önkormányzati képviselő egy másik exjobbikos, volt parlamenti képviselővel, Samu Tamással vett részt magyar megfigyelőként a választáson.

Rovatok