Index Vakbarát Hírportál

2022-nél hamarabb biztosan nem nyit ki a Sorsok Háza

2021. január 15., péntek 06:52 | aznap frissítve

Bár a Sorsok Háza emlékközpontot eredetileg 2014-ben akarta megnyitni a kormány, 2022-nél előbb nem lesz látogatható – írja a Népszava.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a lapnak azt nyilatkozta, hogy a kiállítás részletes forgatókönyve elkészült, a nemzetközi akadémiai tanácsadó testületük tagjai ezt áttekintik, hogy kritikai javaslataikat megtehessék. Ezzel egyidőben már dolgoznak a belsőépítészeti kiviteli terveken és a multimédiás tartalmakon is. Mindez körülbelül még egy-másfél évet fog igénybe venni.

Hangsúlyozta: hiteles történelmi kontextusba ágyazva a korszak emberi dilemmáit, a létezés nagy kérdéseit feszegető témákat személyes történeteken keresztül bemutatva lehet a társadalom szélesebb rétegeit megszólítani. Ezért „a kiállítás a legmodernebb múzeumtechnológiai megoldásokkal és friss nyelvezettel igyekszik majd felkelteni a látogatók érdeklődését, gondolatébresztő élménnyé, maradandó emlékké tenni a látogatást."

Köves Slomó elmondta, hogy 2019 elején kezdtek el az állandó kiállítás koncepcióján dolgozni. „Elismert hazai és külföldi történészeket, holokauszt-muzeológusokat vontunk be, és a világ egyik legismertebb múzeumfejlesztő társaságát sikerült megnyerni az ügynek” – így az EMIH vezető rabbija.

Nehezen indult, és régóta húzódik a Sorsok Háza koncepciója, a múzeum megnyitása. A történetről több cikkében is részletesen beszámolt az Index.

Rovatok