Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A városok kifosztása nem kormányzás

2021. január 18., hétfő 15:21

A járvány okozta gazdasági válság és a kormányzati megszorítások miatt került Budapest költségvetése veszélybe. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány az egyik kezével a járvány, a másikkal pedig az önkormányzatok ellen küzd. Ezért kampányt indítanak, hogy tájékoztassák a fővárosiakat.

A kampány egyik célja, hogy a budapestiek újra vásároljanak jegyeket és bérleteket. A közösségi közlekedés fenntartása ugyanis a főváros legnagyobb feladata, és ez éves szinten 200 milliárd forintba kerül. Korábban az utasok fizették a költségek harmadát, de a járvány miatt jelentősen visszaestek a jegybevételek. Így ma csak a kiadások 13 százalékát fedezik az utasok befizetései. Az állam 12 milliárd forinttal támogatja a budapesti közösségi közlekedést. A fennmaradó 160 milliárd forintot az önkormányzatnak kellene fizetnie. A főváros szerint 104 milliárd forintnyi saját forrásból kellene 148 milliárd forintot a közösségi közlekedésre fordítani.

A tájékoztató kampány elsősorban a budapesti vállalkozásokat próbálja meg aktivizálni. Arra kérik a cégeket, ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. Ugyanis az iparűzési adó teszi ki az önkormányzatok önálló bevételeinek kétharmadát. 

2021-BEN VÁRHATÓAN 139 MILLIÁRD FORINT BEVÉTELE LESZ A FŐVÁROSNAK az iparűzési adóból, AMI 35 MILLIÁRD FORINTTAL KEVESEBB, MINT 2020-BAN VOLT.

A szolidaritási adó formájában pedig 35,4 milliárd forintot fizet be a főváros az államnak. Karácsony Gergely elmondta, 

A SAJÁT BEVÉTELEK CSÖKKENÉSE ÉS A KORMÁNYZATI MEGVONÁSOK EGYÜTTESEN KILENC ÉVVEL KÜLDIK VISSZA A VÁROST AZ IDŐBEN. A MŰKÖDÉSI FORRÁSOK A 2013-AS SZINT ALÁ ESNEK VISSZA.

Pikó András szerint a kormány a felperzselt föld taktikáját alkalmazva dúlja fel az önkormányzatokat. Józsefváros polgármestere szerint arányait tekintve a VIII. kerületet sújtotta a legnagyobb kormányzati elvonás. 4,5 milliárd forintot vesztett a kerület. Pikó szerint az általuk „Kocsis-csomagnak” nevezett bevételkiesés miatt több intézményt kénytelenek bezárni, és le kell mondaniuk az önként vállalt feladatok nagy részéről.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, 

a járvány, az elvonások és a válság kötött pályára állítják a kerületi költségvetést. Le kell mondani az önkéntes feladatokról.

Hozzátette: a kiszámíthatatlanság a legrosszabb a járvány idején. Nem tudjuk, hogy a kieső bevételeinket hogyan tudjuk pótolni.

V. Naszályi Márta elmondta, hogy a Budavári Önkormányzat bevételeinek mintegy 15 százalékát veszíti el a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások miatt. Az I. kerület polgármestere szerint a színvonalas közszolgáltatások fenntartásához a helyi önkormányzat minden 10 forintból 7-et ad. V. Naszályi elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az önkormányzatok elveszítik költségvetésük nagy részét, a kormány 73 milliárd forintot tett félre a budavári Hauszmann-program megvalósítására.

A sajtótájékoztatóra a budapesti Fidesz úgy reagált: 

Továbbra is csak panaszkodik Budapest főpolgármestere, és rosszindulatú kampányt folytat a kormány ellen. Karácsony Gergelynek egyben igaza van, valóban válságos időket élünk. Ilyenkor azonban azon kellene dolgozni, hogy ne költse felesleges kiadásokra a budapestiek pénzét. Miért lesz drágább 5 milliárd forinttal a Lánchíd felújítsa? Miért nem figyelt oda a BKK reklámtenderénél, vagy éppen az M3 metró felújításánál? Ezekben ugyanis a sorozatos késlekedések és szerencsétlenkedés miatt csak 2020-ban milliárdok mentek el feleslegesen. A kormány idén 116 milliárd forintot biztosít Budapest működési kiadásainak fedezésére, és további több tíz milliárd forint fejlesztési támogatást is ad

– írta közleményében Bősze Bernadett, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportjának sajtófőnöke. 

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hétfői közleménye szerint a 2020-as 85 milliárd forint után idén a fővárosi és kerületi önkormányzatok együttesen 116 milliárdot kapnak Budapest működési kiadásainak fedezésére, több mint harmadával növekszik a kormányzati támogatás. 

Rovatok