Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília köszöni, jól van az oltás után

2021. január 19., kedd 13:28

Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki kialakította az oltási rend logisztikáját, és arra kérte az embereket, hogy ne hallgassanak valótlan információkra. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy rendkívül szervezett folyamatról van szó, és nem megengedhető, hogy a lakosság körében bármiféle nyugtalanságot okozzanak. 

Továbbá megköszönte a háziorvosoknak, hogy bebizonyították, hogy a rendszer – amennyiben rendelkezésre áll az oltóanyag – nagyon szervezetten működik. Ismertette az elmúlt nap adatait is, ez alapján 573 fővel nőtt a fertőzöttek száma, és kijelentette, hogy

A KORONAVÍRUS MÁSODIK HULLÁMÁNAK LEFELE MENŐ SZAKASZÁBAN VAN AZ ORSZÁG MÉG MOST IS.

Eddig összesen 230 915 ember gyógyult meg, az aktív betegek száma 109 841, kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, és 309-en vannak van lélegeztetőgépen. 

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy nagyon örül, hogy az egészségügyi dolgozók meghallották a korábbi felhívást, és az oltás beadatásával nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédik.

Tájékoztatott arról is, hogy a Pfizer módosította a szállítási idejét, így

SZERDÁN, ÉS NEM KEDDEN ÉRKEZIK MEG A KÖVETKEZŐ VAKCINASZÁLLÍTMÁNY. 

Müller Cecília arra kérte az idősebb korosztályt, hogy hiteles helyekről tájékozódjanak, és ne higgyenek a félelemkeltő híreknek. Kiemelte, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóin mindig pontos információt nyújtanak a jelenlegi helyzetről és az ismeretekről is. 

Hangsúlyozta azt is, hogy a világban többféle vakcina van, és mindegyik megfelelően működik. Megjegyezte, hogy természetesen vannak különbségek az oltóanyagok között – elsősorban a hatásmechanizmust tekintve –, de bármelyik nemzeti hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség is csak hatásos és biztonságos szert engedélyez. Ez az egyéni kivételektől eltekintve azt jelenti, hogy

TÖBB AZ EGÉSZSÉGÉRTÉK, AMIT AZ OLTÁSSAL KAP EGY IDŐS EMBER, MINT AZ A BETEGSÉGKOCKÁZAT, AMI AZ OLTÁS ELMARADÁSAKOR FENNÁLL.

Az országos tisztifőorvos ismét elmagyarázta a vakcinák hatásmechanizmusát, és azt is elmondta, hogy adott vakcina hatásosságát úgy mérik le, hogy 100 embert beoltanak vele, százat pedig nem, és megmérik, hogy adott idő alatt mennyien betegszenek meg a 200 közül. „Így mondják meg, hogy hány százalékos védelmet nyújt a koronavírus ellen a vakcina” – fejtette ki. 

Müller Cecília újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy miután beadták neki a védőoltást, nem tapasztalt magán mellékhatásokat. Nem így kollégái, akik enyhe bőrpírt és izomfájdalmat észleltek. Mindössze egyetlen kollégája panaszkodott az oltás beadása utáni nap fejfájásra, ami akár a front miatt is lehetett.

Ennél nagyobb volumenű hatást nem érzékeltek a kollégák

– fejtette ki az országos tisztifőorvos, egy másik kérdésre pedig azt válaszolta, hogy ha valaki nem tud megjelenni a második kijelölt oltási időpontján, akkor értesíteni kell az oltópontot, hogy az időpontjára mást behívhassanak, ő pedig újat kaphasson. Megjegyezte, hogy egy-két napos eltérés nem okoz problémát az oltás beadásánál.

Kiss Róbert rendőr alezredes is ismertette az éppen aktuális történéseket. Ezek alapján hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 155 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A vendéglátó üzleteket is ellenőrizték, hétfőn egy esetben zártak be egy üzletet, ezzel összesen 115 üzlet ideiglenes bezárásáról hoztak döntést. A szóban forgó eset Somogy megyében történt, amikor a rendőrök ellenőriztek egy üzletet, ahol se a tulajdonos, se az alkalmazott nem viselt maszkot, ezért ideiglenesen bezárták az üzletet.  

Rovatok