Index Vakbarát Hírportál

A megfertőződést is megelőzheti a Pfizer vakcinája

2021. január 20., szerda 07:18 | aznap frissítve

Egy izraeli kutatás szerint a Pfizer–BionTech által készített vakcina nemcsak a betegséget, hanem a fertőzés továbbadását is megakadályozhatja – írja az Infostart.

A portál szerint a kutatók azt vizsgálták meg, hogy a Pfizer–BioNtTech vakcinájával történő beoltást követően milyen sűrűséggel jelennek meg az antitestek a vérben.

A tudósok a vizsgálati eredmények alapján arra következtettek, hogy a vakcina képes lehet meggátolni akár a fertőzés átadását is.

Az eredménynek azért lenne nagy jelentősége, mert a járvány terjedését az lassíthatná le igazán, ha a beoltották nemcsak maguk válnának immunissá, hanem másokat sem fertőzhetnének meg, vagy legalábbis csökkenne ennek az esélye.

A kutatás szerint a vakcina második adagjának beadása után egy héttel hússzor annyi antitest volt az oltottak vérében, mint más oltások esetében.

Sőt, még annál is több antitest volt bennük, mint a súlyos lefolyású betegségen áteső emberekben.

A vizsgálaton résztvevő 102 ember közül 100-ra igaz volt ez a megállapítás, ami nagyon jó eredménynek számít.

Ugyanakkor a kutatók arra is figyelmeztettek, hogy továbbra sem lehet tudni azt, hogy hány hónapig tart az oltóanyag által biztosított immunitás, valamint hogy a magas antitestszint nem minden esetben jelent biztosítékot arra, hogy a beoltott személy nem tudja átadni másnak a fertőzést.

Rovatok