Index Vakbarát Hírportál

Állami Számvevőszék: az oltás a hatékony védekezés

2021. január 21., csütörtök 12:59

A védőoltások széles körben történő alkalmazása és a lakosság megfelelő szintű átoltottsága – az úgynevezett „nyájimmunitás" elérése – a leghatékonyabb védekezés a fertőző betegségekkel szemben – erre a következtetésre jutottak az Állami Számvevőszék szakértői.

A védőoltások nem csak a gyermekkorban, hanem a felnőttkorban fellépő fertőző betegségek elleni küzdelemnek is hatékony eszközei – mutatnak rá az ÁSZ szakértői. Kifejtik: a védőoltások léte és alkalmazása, a lakosság megfelelő szintű átoltottsága adja meg a társadalom számára a fertőző betegségekkel szembeni biztonságot. Felhívják a figyelmet, hogy a védőoltások elmaradása csökkentheti a populációs védettséget, aminek eredményeként már elfeledett betegségek egy-egy területen újra megjelenhetnek. A populációs védettségnek vagy „nyájimmunitásnak” nem csak az egészség társadalmi szintű megőrzésében van szerepe, hanem a gazdasági fejlődésben, a gazdaság fenntarthatóságában is.

Az ÁSZ honlapján elérhető elemzésből az is kiderül, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a jogszabályban rögzített kötelező védőoltások száma (12 betegség ellen), ami a lakosság védőoltásokba vetett bizalma mellett hozzájárult ahhoz, hogy az átoltottságban kimagasló eredményeket értünk el 2018–2019-ben. Az egyes kötelező védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közel százszázalékos átoltottsági szintjének köszönhetően hazánkban, 2018–2019-ben minimálisra csökkentek, vagy teljesen eltűntek olyan regisztrált fertőző betegségek, mint a szamárköhögés, a tuberkulózis vagy a diftéria, amelyek korábban jelentős mértékű halálos áldozatot követeltek.

Rovatok