Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Minél gyorsabban halad az oltás, annál hamarabb nyithatnak újra a vendéglátók

2021. január 25., hétfő 17:24

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta az MTI-nek a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán azt mondta: érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a szektorra egész Európában, így Magyarországon is.

A vakcina a kulcs: ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek

– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Az államtitkár hozzátette: mivel Brüsszelből kevés vakcina érkezik, a kormány azon dolgozik, hogy más forrásokból is szerezzen oltóanyagot. Tárgyalást kezdtek Oroszországgal és Kínával, az orosz oltóanyagról már megállapodtak, és a kínai vakcinából is készek a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb számban vásárolni.

Hangsúlyozta: addig is minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe. Csökkentették az adókat, eltörölték a bérek járulékait, kifizetik a bérek felét – ezek az intézkedések addig érvényben maradhatnak, amíg a tömeges oltás elkezdődhet.

Rovatok