A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket – hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita dietetikus kedden az M1 aktuális csatornán.
A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is. Az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie
– hangsúlyozta a dietetikus, hozzátéve, a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések – mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség – megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.