Index Vakbarát Hírportál

Egyik mogyorókrém jobb, mint a másik

2021. január 26., kedd 10:17

Az idei első termékteszten harmincnégy mogyorókrémet vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból egyikkel sem volt gond, tizenhét mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak jelölési hibák.

A Nébih keddi tájékoztatása szerint a szakemberek harmincnégy különböző márkájú, kenhető, 2–15 százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el, ezek közül hat volt bio, négy pedig édesítőszerrel készült. A mogyorókrémekben vizsgálták egyebek mellett az allergéneket, az édesítőszereket és a tartósítószereket, az aflatoxin-, a zsír-, a transzzsírsav- és a cukortartalmat, valamint a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból mindent rendben találtak – közölte a Nébih.

Hozzátették, hogy kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. 

Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel.

A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve a forgalmazók ellen. A vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették, és határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

Rovatok