Index Vakbarát Hírportál

Mi a közös Palkovicsban, Lázárban és Navracsicsban?

2021. január 26., kedd 10:21

A politika ilyen, az ember a harc során szerez és okoz is sebeket, ez azonban nem azt jelenti, hogy a harcos ne lenne kiváló a maga területén – nyilatkozta a Mandinernek Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Cáfolta, hogy decemberben benyújtotta volna lemondását a miniszterelnöknek. Elmondta azt is, hogy mi a közös benne, Lázár Jánosban és Navracsics Tiborban.

Arról, hogy az ITM-től a Miniszterelnökséghez került az uniós pénzek felügyelete, Palkovics László azt nyilatkozta, hogy ezt tavaly augusztusban maga javasolta Gulyás Gergelynek:

Az uniós pénzek felügyelete korábban is a Miniszterelnökséghez tartozott, az új pénzügyi ciklusban a tervezést, a fejlesztéspolitikai stratégiát érdemes az ágazati minisztériumok helyett a stratégiai tervezési feladatkörrel rendelkező tárcának összehangolnia összkormányzati szinten. Ő ezzel egyetértett, és elfogadta.

A miniszter az energiaügyekért, valamint az építésgazdaságért felelős államtitkárok távozásáról azt nyilatkozta: a kormány által kitűzött célt elérték, de ez nem konfliktusmentes folyamat, nagyon sok, már meglévő érdeket is sért:

A politika ilyen, az ember a harc során szerez és okoz is sebeket, ez azonban nem azt jelenti, hogy a harcos ne lenne kiváló a maga területén. A továbbiakban Boros Anitára és Kaderják Péterre is számítok miniszteri tanácsadóként, emellett tudományos-szakmai hátterbázisok létrehozására kértem fel őket két egyetemen.

Színművészeti Egyetem új tanári gárdájára úgy reagált: az egyetem hivatalos közleményében tiszteletre méltó művészemberek neveivel találkozott, ráadásul jelentős részük eddig is ott tanított. Mint mondta, tényleg nagy baj lenne, ha nem a szakmai rátermettség számítana:

Majd a szenátus eldönti, hogy ezek az emberek alkalmasak-e. Továbbra is az a meggyőződésem, hogy az SZFE esetében egy kultúrharc zajlik. Két irányzat próbál egymással zöld ágra vergődni: a régi, amelyik eddig egyedüliként volt jelen a Színművészetin, és az új, amelyik most szeretne bekerülni. Semmiképpen nem helyes, ha az adófizetők pénzén kizárólag egyféleképpen tanítanak egy intézményben.

Arra a kérdésre, hogy mi a közös benne, Lázár Jánosban és Navracsics Tiborban, így vélekedett:

Mindkét korábbi miniszter azok közé tartozik, akik nemcsak beszélnek, hanem el is végzik a rájuk bízott feladatokat; azt hiszem, leginkább ebben hasonlítunk.

Rovatok