Index Vakbarát Hírportál

Operatív törzs: négynapos oltókampány indul a bentlakásos intézményekben

2021. január 28., csütörtök 13:30 | aznap frissítve

Miután a Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette a jelenleg hatályos korlátozások meghosszabbítását egészen március elsejéig, az operatív törzs is megtartotta napi tájékoztatóját.

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről szóló beszámolójában megemlítette, hogy a maszkviselés szabályainak megszegése miatt 180 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Ebből 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. A tömegközlekedési eszközökön 5 emberrel, a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységekben 17 személlyel szemben kellett a maszkszabályok megsértése miatt intézkedni. 

Az elmúlt 24 órában a fővárosban egy X. kerületi sörözőt záratott be a 30 napra ideiglenesen 

– közölte az alezredes, mivel 4 vendég sörözött odabenn a tiltás ellenére. A kijárási tilalom és a közterületi gyülekezési szabályok megsértése miatt 337 személyt marasztaltak el. A tranzitszabályok megsértése miatt 66 átutazóval szemben léptek fel. 

Az elmúlt 24 órában a járőrök 8123 hatósági házi karantént ellenőriztek a helyszínen. A járványügyi elkülönítést biztosító házi karanténból 2927-et rendeltek el az elmúlt 24 órában, ezzel összesen 19 131 főre nőtt a karanténban lévők száma – tette hozzá Kiss Róbert. 

A tájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte, hogy Magyarországon 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Mint mondta, elhunyt 93, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. 

Az osztályvezető hangsúlyozta: a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. Kitért arra is, hogy 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. 

Úgy fogalmazott, a magyar járványügyi helyzet kedvezően alakul a következetes védekezésnek köszönhetően.

Miközben tovább nő a fertőzöttek száma Európában, Magyarországon sikerült kézben tartani a kialakult helyzetet és megfékezni a járványt. 

 – jelentette ki Galgóczi Ágnes. A friss napi járványadatok ismertetése mellett arról beszélt, hogy lezárult az egészségügyi dolgozók kampányoltása. Viszont

a mai nappal megkezdődött a bentlakásos intézményekben élők 4 napos oltási programja. 

Emlékeztetett: csütörtöktől az idősotthonokra összpontosulnak az oltások, miután az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul. „Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok” – szögezte le dr. Galgóczi Ágnes. Rámutatott: az egészségügyi dolgozók mellett az idősek a legveszélyeztetettebbek. 

Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be, de a következő napokban ez a szám a sokszorosára nőhet – jelentette ki az osztályvezető. A pontos számokat ismertetve azt mondta, mintegy 1845 intézményt érint az a kampány, ami ma elindult, a bentlakosásos otthonok mellett a pszichiátriai intézetekbe is eljutnak.

Összesen 143 oltócsapat több mint 220 intézményt céloz meg, a mai napon 13 ezer személyt oltanak így be.

Galgóczi Ágnes biztatta az idősotthonok lakóit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen ez életmentő lehet. Elmondta, a következő lépésben aztán az oltási rendben következő célcsoportra fókuszálnak, azokra, akik az oltásra jelentkezett legidősebb emberek, őket otthonaikban keresik majd fel a védőoltással. 

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta – tette hozzá.

(Borítókép: Galgóczi Ágnes  az operatív törzs tájékoztatóján 2021. január 28-án. Fotó: M1 / Médiaklikk)

Rovatok