Index Vakbarát Hírportál

Itt a levél, amelyet a háziorvosok kaptak a legidősebbek beoltásáról

2021. január 29., péntek 22:16

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) számít a háziorvosokra abban is, hogy ne csak beoltsák, hanem értesítsék is az időseket – áll abban a levélben, amit pénteken a NEAK valamennyi háziorvosnak elküldött.

A levelet megszerző hvg.hu szerint az is kiderül például, hogy a védőoltást február 4. és 7. között adják majd be a legidősebbeknek. A cikkben arról is írnak, hogy 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorúnak adnak majd be koronavírus elleni védőoltást.

Az oltakozás az információk szerint február 4-én, csütörtökön kezdődhet meg, és február 7-én, vasárnap zárul.

A Moderna-vakcinákat a házorvosok majd a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át, illetve kiválaszthatnak hat embert, akit betegszállító visz majd a megyei kórházi oltóközpontba, ahol viszont nem a Moderna, hanem a Pfizer vakcináját kapják meg. 

A levéllel egy időben az e-Jelentés rendszeren keresztül elküldték a háziorvosoknak azoknak a listáját is, akik már regisztráltak az oltásra. Ez egyébként egy prioritási sorrend is – életkor szerinti –, amelyet a háziorvosoknak követni kell a páciensek értesítési és oltási sorrendjében is. 

Írnak arról is, hogy ha megmaradna néhány vakcina, annak visszaszállítására nincs lehetőség, a hűtési időn túl pedig azokat már nem szabad felhasználni. A levélben arra is kérik a háziorvosokat, hogy figyeljék, az idősek hogyan reagálnak az oltásra, illetve ha esetleg  „nemkívánatos oltási reakció lép fel”, jelezzék a Nemzeti  Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

Rovatok