Index Vakbarát Hírportál

Pécs polgármestere is tiltakozik az egyetemi modellváltás ellen

2021. január 29., péntek 12:42

Tiltakozik a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása miatt mai közleményében Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Írását a Szabad Pécs idézte változtatás nélkül.

Az ellenzék által támogatott független polgármester azt írta: a tervezett modellváltás jelentős mértékben megváltoztathatja az intézmény működését, ami így Pécs életére is komoly hatással lehet. 

Úgy látom, hogy a felmérések alapján a hallgatók többsége ellenzi a modellváltást, az egyetemi oktatók és dolgozók pedig nehezményezik, hogy véleményüket nem kérik ki, a tervezett átalakításról nem folynak egyeztetések

 – közölte tapasztalatait a politikus. Hozzátette:

Úgy látszik, ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás.

Péterffy Attila szerint mindez „távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől”, s megtestesíti mindazt, aminek állítása szerint a felszámolására vállalkozott 2019-ben. 

Fentiek alapján tiltakozom a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása ellen, és kérem a Szenátus Pécs városért felelősséget érző tagjait, hogy mai ülésükön az intézmény modellváltását ne támogassák

 – zárta sorait a polgármester.

Rovatok