Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett csalásokról beszél, a Fidesz szerint tiszták lesznek a választások

2021. január 29., péntek 18:05

Az ellenzéknek a lehető legkorábban fel kell állítania azt a hálózatot, amelynek segítségével garantálni tudjuk, hogy a szavazókörökben a csalásokat leleplezzük

– mondta Szél Bernadett a HVG-nek adott interjújában.

A független országgyűlési képviselő az Index ezzel kapcsolatos kérdésére kifejtette,

a 2018-as tapasztalatokra alapozva mondtam ezt, egyéniben háromszáznál is kevesebb szavazattal veszítettem, utána minden településen kikértem a jegyzőkönyveket, és rengeteg, csalásra utaló jelet találtam.

Szél több példát is említett az előző választásokról:

2018-ban láncszavazásra utaló nyomokat találtam, de olyan is történt, hogy az egyik település alpolgármestere kapucnis pulóverben lejárató szórólapokat dobott be a postaládákba, amelyeken az állt, hogy én hány menekültet akarok a környező településekre hozni. Az ilyen lejáratások esetén azonnal lépnünk kell. Olyan is előfordult, hogy rosszul számolták össze a nemzetiségi szavazatokat, valamint arról is kaptam jelzéseket, hogy kora délután, a helyi fideszesek ideges telefonálgatását követően kisbuszokkal vitték az embereket szavazni.

A képviselő úgy gondolja, hogy az ellenzéknek minden szavazókörben legalább egy, de inkább kettő felkészült szavazatszámlálóra lesz szüksége, és egy jogászi hátteret is fel kell építeni, ha csalásra utaló jeleket látnak, azonnal lépni tudjanak. Ehhez a pártoknak, a civil szervezeteknek és az állampolgároknak is össze kell fognia – tette hozzá.

Szél Bernadett országos szintű ügyekre is kitért:

rengeteg botrány volt, a keleti határon a tömeges, egy lakcímre történő bejelentések, a kamupártok sora, a különféle ajándékok osztogatása, de a propagandamédia működtetése, és a levélszavazás vs. fizikai jelenlétet igénylő szavazás közti különbségtétel is mind-mind a tiszta választások meghekkelése.

Fidesz: magukból indulnak ki

A Fidesz sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban azt írta az Indexnek, hogy

a baloldal még járványhelyzetben is csak a hatalom megszerzésére tud gondolni. Magukból indulnak ki, amikor csalásról beszélnek.

Leszögezték, hogy

Magyarországon a választások tiszták és törvényesek, 2022-ben minden szavazókörben ott fognak ülni a baloldal delegáltjai, ahogy korábban is.

Rovatok