Index Vakbarát Hírportál

Tüntetést szerveznek a tiltakozó vendéglátósok

2021. január 30., szombat 16:35

A tiltakozás szervezése már korábban kezdődött, de a kilátásba helyezett kormányzati vasszigor csak olaj volt a tűzre. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken üzente meg a tiltakozó vendéglátósoknak, hogy amelyik hely a tiltás ellenére ki mer nyitni, azt fél évre bezárják; ez a legfrissebb Magyar Közlönyből is visszaköszön.  Ettől a tüntetés szervezői is óvatosabbá váltak. A Facebook-eseményen úgy fogalmazták át felhívásukat, hogy fellépésük véletlenül se minősüljön gyülekezésnek, amelybe a rendőrök beleköthetnének. 

A szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitvatartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére

– áll a posztban. Bár a tiltakozást szervező Én kinyitok-mozgalom alapítója, Horváth Adrián hangsúlyozta politikai függetlenségét, holott saját közösségi oldalán dokumentálta, hogy a 2019-es önkormányzati kampányban aktívan részt vett a Szombathelyen polgármesterré választott MSZP-s Nemény András támogatójaként. A Magyar Nemzet  szerint viszont „gyurcsányista” tüntetés készül. 

Tény, hogy a Demokratikus Koalíció teljes mellszélességgel kiáll a vendéglátósok mellett. Üzengetés és fenyegetőzés helyett adják végre oda a beígért támogatásokat – szólította fel a kormányt Varju László, a párt alelnöke online sajtótájékoztatóján. 

Míg a Gazdaságvédelmi Alapot kiürítve szőnyeget vesznek Kövér Lászlónak, festményt és szobrot Matolcsy Györgynek, vadászati világkiállítást Semjén Zsoltnak, addig különösen aljas a kiszolgáltatott, kilátástalan helyzetbe került vállalkozókat a rádión keresztül fenyegetni

– fogalmazott a parlament költségvetési bizottságának elnöke.

A hétvégi és hétfői akciót indító, Tömeges Üzletnyitás nevű civil szervezetnek már több mint 16 ezer követője van, miközben az Én kinyitok alig 150 támogatót mondhat magáénak, ami nyilván annak is köszönhető, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosai és üzemeltetői nem nagyon mernek szembeszállni a korlátozásokkal. Mindenesetre térképre helyezték azokat az üzleteket, amelyek jelezték csatlakozási szándékukat a februári újranyitó kezdeményezéshez. 

Az akciók szervezői arra hivatkoznak, hogy a kormányzati intézkedések aránytalanul sújtják a vendéglátó vállalkozásokat, miközben a jóval több embert vonzó bevásárlóközpontok továbbra is nyitva tarthatnak. A német Robert Koch Institut tavalyi felmérésére hivatkoznak, amely szerint a fertőzések átvitele arányaiban a vendéglátást érintette legkevésbé. A tiltakozó akciót egészen addig minden héten meg akarják ismételni, amíg a kormány nem engedélyezi a szabad nyitvatartást.

Borítókép: MTI. Fotós: Róka László

Rovatok