Index Vakbarát Hírportál

Liftek, medence és egy húszméteres zászló – így újul meg a Citadella

2021. február 1., hétfő 18:29 | aznap frissítve

Több liftet, egy medencét, 1500 négyzetméteres kiállítóteret és egy húszméteres zászlót is kap a 14,8 milliárd forintos beruházásból megújuló Citadella – írja a pestbuda.hu.

Az átfogó rekonstrukció által az 1854-ben elkészült épület falai és kertje is teljesen megújulnak.

A munkák során a 4280 négyzetméteres épületben 1497 négyzetméteren egy kiállító-, illetve bemutatóteret alakítanak ki.  

Itt a tervek szerint a magyar szabadságküzdelmek történetét fogja bemutatni egy kiállítás. Az épületbe a felújítás során több liftet is beszerelnek, vagyis a Citadella a jövőben akadálymentesen is bejárható lesz.

A kivitelezőkre ezenkívül farestaurálási, fémrestaurálási, kőrestaurálási munkák is várnak a közműépítésen túl. Megújul a kertben a burkolt, illetve a zöldfelület is, valamint építenek egy 200 négyzetméteres medencét a területen. A kialakított terület befogadóképességét több mint 1200 fősre tervezik. 

Mindezeken túl az erőd területén bontásokat is végeznek majd, többek között elbontják a Citadella udvarának jó részét a második világháború óta elfoglaló légvédelmi betonbunkert is. A kiírás szerint az épületben összesen 200 köbméter vasbeton szerkezetet, 700 négyzetméter válaszfalat, 1400 négyzetméter aljzatbetont, 1400 négyzetméter hideg- és/vagy melegburkolatot bontanak majd el. 

A munkákat a ZÁÉV és a Market Zrt. konzorciuma végezheti el 14,8 milliárd forint értékben.

az előbbi cég Mészáros Lőrinc, míg az utóbbi Garancsi István érdekeltségébe tartozik. 

A Citadellát még sosem újították fel ilyen átfogóan, pedig az épületen a 20. század fegyveres konfliktusai számos nyomot hagytak. Az épület mára meglehetősen rossz állapotban van, ezért a felújítás biztonsági okokból is időszerű. 

A környéken a régészeti feltárásokat már megkezdték, ennek eredményeiről korábban is írtunk.

A 235 méter magas Gellért-hegy tetején álló Citadella 1851–1854 között épült Ignaz Weiss tervei alapján (nem Kasselik Ferenc volt a tervező, mint az erőd falán lévő tábla tévesen hirdeti). A magyarok számára az elnyomás szimbólumának számító épületből a benne állomásozó katonaság 1899-ben vonult ki végleg.

Bár az erőd az azóta eltelt időben volt turistaszálló, étterem, koncerthelyszín is, végleges funkcióját eddig nem sikerült megtalálni. Ennek vet véget a mostani felújítás. 

A tervek szerint a megújult épületet 2023-ban adhatják majd át. 

Rovatok