Index Vakbarát Hírportál

Nincs elég vakcina, módosítani kell az oltási tervet

2021. február 1., hétfő 09:35

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írták hétfőn, hogy a hétre tervezett oltásokat át kell tervezni az oltási munkacsoportnak, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer adag érkezett a Modernától.

EZÉRT AZ OLTÁSI MUNKACSOPORT A MAI ÜLÉSÉN DÖNTENI FOG AZ OLTÁSI TERV TERVEZETT MÓDOSÍTÁSÁRÓL. 

Mint ahogy azt a koronavirus.gov.hu oldalon olvasható, az ígértnél kisebb Moderna-vakcina-szállítmány is jelzi, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan. Ezt egyébként az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár is szóvá tette már. Menczer Tamás leszögezte, az Orbán-kormány ezért is kezdett tárgyalni Oroszországgal és Kínával a vakcinákról. 

Eddig 2 millió adag orosz vakcinát vettünk, ami 1 millió ember beoltására elegendő mennyiség. A nyugati vakcinákból 19,7 millió adagot kötöttünk le. Ezekből idáig csak a Pfizer és a Moderna oltóanyaga érkezett meg.

Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalombahozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből is érkezhet hazánkba.

Mivel az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, mától kezdik oltani azokat is, akik regisztrálták magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy postai úton küldték vissza az igényüket a vakcinára. A kormányzati tájékoztató oldalon azt hangsúlyozzák, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltáshoz.

Egyébként az oltási terv még mindig nem nyilvános. Múlt héten Szél Bernadett közérdekű adatigénylés formájában akarta kikérni azt Müller Cecíliától. Az országos tiszti főorvos kérését azonban elutasította azzal az indokkal, hogy a terv „további jövőbeli döntések alapjául szolgál”, ezért nem adható ki. 

(Borítókép: Egy lakót oltanak be a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Tiszáninneni Református Egyházkerület Encsi Idősek Otthonában 2021. január 31-én. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok