Index Vakbarát Hírportál

Már magyarul is el lehet olvasni a kínai vakcina termékleírását

2021. február 1., hétfő 16:36

Egy magyar gyógyszerész szerb nyelvről fordította le a Sinopharm vakcinájának termékleírását, amelyből hazánk is ötmillió dózist rendelt Kínától – írja az MFor.

A fordítást dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő készítette. Arról számolt be egy Facebook-csoportban, hogy 

a fordítás alapjául szolgáló dokumentum nem érhető el a szerb gyógyszerhatóság (ALIMS) honlapjáról, sőt, egy kisebb botrány alakult ki vele kapcsolatban.

A szakértő szerint egy szerb újságíró közölt egy írást a kórházak honlapjáról letölthető szerb nyelvű termékleírás alapján, amelyet azonban a szerb hatóságok félrevezetőnek nyilvánítottak, valamint azt is közölték, hogy nem a vakcina hivatalos termékleírása alapján készült az írás. Igaz, azt nem közölték, hogy akkor mégis ki készítette a több kórház honlapjáról is letölthető termékleírást, sem azt, hogy mi a fordítás alapjául készült szövegről a hivatalos álláspont. És természetesen az eredeti kínai termékleírást vagy a vakcina alkalmazási leírását sem, ami alapján egy orvos megítélhetné, hogy adott páciensnek beadható-e a szer.

Dobson Szabolcs ugyanakkor hozzátette, hogy „a szöveg szakmai minősége kizárja, hogy engedélyezésben és hatósági eljárásokban járatlan orvosok írták volna”.

Írásában kitért arra is, hogy véleménye szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina esetében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) már publikálnia kellett volna az oltóanyagok hivatalos adatait. 

Szerbiában az emberek többségét már a kínai vakcinával oltják, és hamarosan hazánkba is megérkezhet az oltóanyag. A múlt heti Kormányinfón ugyanis bejelentették, hogy azokat az oltóanyagokat, amelyeket Európában már legalább egymillió ember oltására felhasználtak, egyszerűbb lesz engedélyeztetni idehaza.

A vakcina termékleírása ide kattintva letölthető.

A termékleírással kapcsolatban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy

az ismertetett ellenjavalltak köre meglehetősen tágas, hiszen idetartozik minden súlyos krónikus betegség is, differenciálás nélkül. 

„Így például ezzel a vakcinával akár pszichiátriai beteget sem lehet beoltani, vagy egy krónikus csípőízületi kopásban szenvedő beteget sem, aki nem autoimmun beteg” – fejtette ki. 

Rovatok